Remko Posthuma.
Remko Posthuma. Foto:

Verhalen van Hollands Buiten op Berbice op 9 februari

‘Verhalen voor een warme winteravond’. Verhalen van Hollands Buiten live op Berbice op 9 februari.

We hebben vorige maand al sneeuw en ijs gehad, de dagen lijken nog niet echt langer te worden, gure regen en harde wind beheersen onze dagen en de winterse kou laat zich nu en dan ook nog weer voelen. Voor wie na de drukke decembermaand en de stormachtige maand januari wil genieten van historische en hedendaagse verhalen over de geschiedenis van de Voorschotense buitenplaats Berbice, hebben de Vrienden van Berbice op donderdag 9 februari een avond met een warm drankje, knappend haardvuur en verrassende verhalen in petto.
Verspreid over het eeuwenoude binnenduinlandschap langs de Hollandse kustlijn liggen tientallen landgoederen en buitenplaatsen, samen bekend onder de naam Hollands Buiten. Over deze plekken zijn bijzondere verhalen te vertellen: verhalen van vroeger én van nu. Stichting Monument & Verhaal verzamelt en maakt verhalen voor een aantal van deze buitenplaatsen om ze op locatie te vertellen. Buitenplaats Berbice is er daar één van. Op donderdag 9 februari nemen zij onze gasten met twee heel verschillende verhalen mee in de geschiedenis van Buitenplaats Berbice.
Pieter de la Court van der Voort bezat deze buitenplaats in de 17e eeuw. Hij voerde in de tuin experimenten uit waar de resultaten nu nog steeds zichtbaar van zijn. Verhalenverteller Janneke Tanja vertelt hier over in het verhaal ‘De logica van slingermuren’.
Veel recenter speelde de decennialange strijd van mejuffrouw Begeer, de laatste eigenares en bewoonster. Het is aan mejuffrouw Begeer te danken dat de buitenplaats niet onder het hoge talud van een snelweg verdween. Remko Posthuma heeft dit proces van dichtbij meegemaakt, en vertelt het publiek in een vraaggesprek over zijn ervaringen met deze bijzondere vrouw.
De avond begint om 20:00 uur in het Schuytenhuis van Berbice. Toegangsprijs is € 7,50 (€ 5,00 voor Vrienden van Berbice), inclusief een warm onthaal vanaf 19:30u. Aanmelding kan door een mail te sturen naar: info@vriendenvanberbice.nl.

De Vrienden van Berbice zijn begin 2016 opgericht met als doel het organiseren van culturele activiteiten en het werven van Vrienden, die Berbice een warm hart toedragen en willen helpen om de buitenplaats weer in oude luister te herstellen. Alle eventuele opbrengsten van de culturele activiteiten komen ten goede aan Berbice.

Winter op Berbice.
Verhalenvertelster Janneke Tanja.