Afbeelding
Foto:

Prachtige expositie Fanny & Fans in Museum Voorschoten

Met het ophangen van het schilderij met daarop een vrolijk wit wezentje verstopt achter een boom met blauwe vogeltjes erin, was de tentoonstelling compleet. Op zaterdag 14 januari kon Fanny & Fans door de inbrenger van dit schilderij, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf officieel worden geopend. Samen met andere voormalige buurtgenoten van de Rembrandtlaan was hij fan van het eerste uur van het werk van buurvrouw Fanny Mazure. Haar tachtigste verjaardag vormde aanleiding voor de overzichtstentoonstelling van deze kunstenares.

In Museum Voorschoten zijn 63 werken van Fanny Mazure samengebracht. Het gros daarvan is tijdelijk afgestaan door inwoners van Voorschoten en directe omgeving die werk van haar in bezit hebben. De eerste 25 jaar van haar artistieke loopbaan woonde en werkte Fanny Mazure in Voorschoten. Na haar verhuizing in 1992 naar Oudorp bij Alkmaar blijft de band met Voorschoten intact. Haar lidmaatschap van de Voorschotense Kunstkring (VKK) wordt gecontinueerd, ze wordt zelfs erelid en lijstenmakerij/galerie Art-i-frame, destijds gevestigd in de passage van de Schoolstraat is een uitstekend verkoopkanaal.

De tentoonstelling in het museum is een geslaagde reünie van werken die van het atelier van Fanny een weg hebben gevonden naar de muren van Voorschotense (huis)kamers. Fred de Graaf sprak in zijn opening van een “prachtige, ja prachtige expositie” en dat is niet voor niets. Het werk van Fanny heeft in de loop der tijd een ontwikkeling doorgemaakt maar ongeacht het gebruikte materiaal, het formaat of het onderwerp, is het herkenbaar. Het is fascinerend, sfeervol, niet te abstract, kleurrijk. Voor de officiële opening waren alle bruikleengevers uitgenodigd, de fans die deze tentoonstelling mede mogelijk hebben gemaakt. Net als Fred de Graaf waren ze enthousiast. Museum Voorschoten is voor hen deze maand een snoepwinkel. Van het meeste lekkers moeten ze echter afblijven. De schilderijen zijn ‘in particulier bezit’ en de eigenaren zijn zeer gehecht aan hun ‘Fanny’s’. “Het veroudert niet, ik zou het zo weer uitzoeken”, aldus een aanwezige fan.

De tentoonstelling in Museum Voorschoten is nog tot en met 29 januari te zien en van woensdag tot en met zondag van 13-17 uur geopend. Op verzoek van Fanny heeft VKK-collega Ben Jansen er enkele van zijn beelden, gemaakt van oud ijzer, geplaatst. Ze harmoniëren wonderwel met haar schilderijen.

Iedere zaterdag en zondag is Fanny Mazure zelf in het museum aanwezig om oude en nieuwe fans te verwelkomen. Ze is nog volop aan het werk en wat ze recent heeft gemaakt, is te koop. Het bezoek aan de tentoonstelling is gratis.

Afbeelding
Afbeelding
Fred de Graaf poseert hier naast een schilderij van Fanny Mazure. Foto: Jozef Sloots.