De James Webb Telescoop.
De James Webb Telescoop. Foto:

Avondje sterrewacht donderdag 26 januari

Nu iets meer dan een jaar geleden werd de James Webb ruimtetelescoop (JWST) gelanceerd. Deze JWST wordt wel de opvolger van de Hubble genoemd, waar al heel lang naar uitgekeken is.

Wat maakt de JWST anders dan andere telescopen, en waarin is de JWST uniek? Wat betekent dat voor het onderzoeksprogramma van de JWST? In het eerste halfjaar dat de JWST actief is heeft ze al een aantal prachtige foto’s naar de aarde gezonden. Wetenschappers zijn opgetogen over de resultaten. 

Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk in de sterrenkunde dat zich voor onze ogen afspeelt. In de Kaiserzaal van de Oude Sterrenwacht vertelt Martien Jacobs over deze telescoop en haar eerste resultaten. Na het avondje zul je met nog meer interesse de nog komende resultaten van de JWST tegemoet willen zien. Later op de avond zullen de vrijwilligers van de werkgroep u de gelegenheid geven de telescopen van de Leidse Sterrewacht te bezoeken en – als het weer het toelaat – naar maan, planeten of sterren te kijken. De kosten zijn 4 euro per persoon (inclusief een kopje koffie of thee). Heeft u interesse, meld u zich dan aan via www.werkgroepleidsesterrewacht.nl