Afbeelding
Foto:

Veurs Lyceum organiseerde chemie symposium voor leerlingen

Leidschendam - Onlangs vond een spetterend chemie symposium plaats op het Veurs Lyceum in Leidschendam. Bij chemie, ofwel scheikunde zoals het vak op de middelbare school wordt genoemd, denken veel mensen aan proefjes doen in het klaslokaal.

Naast dat dit zeker in de lessen scheikunde gebeurt, vinden de bevlogen docenten scheikunde van het Veurs, Kimberly Goethals en Lisa Kinds, dat er meer nodig is om de relevantie van scheikunde kenbaar te maken en om leerlingen te stimuleren verder te gaan in de technische sector. Zij organiseerden daarom samen met scheikundigen uit hun netwerk en de regio een mini-symposium voor leerlingen van het Veurs.
Kimberly Goethals: “met het mini-symposium wilden we de leerlingen ondersteunen bij het maken van hun profielkeuze door te laten zien wat scheikundigen doen met het vak. Maar vooral ook laten zien waar je het in de praktijk tegenkomt.”
Lisa Kinds: “de leerlingen gaven aan dat ze het vak nog niet zo goed kenden, je moet veel leren over moleculen, maar soms is het uit de schoolboeken niet goed duidelijk wat nu precies de praktische toepassingen van een vak zijn. Wie kan de leerlingen dat nu beter vertellen dan de mensen uit de praktijk.”
Leerlingen konden kiezen uit verschillende presentaties en lezingen: Alles om ons heen heeft te maken met scheikunde. Van de haren op ons hoofd, tot de materialen van onze schoenzolen. En wat hebben een pepermuntje en cola nou weer te maken met de oerknal? Het is in zoveel beroepen handig om kennis te hebben over scheikunde. Hier leerden leerlingen over waar je zoal scheikunde om ons heen tegenkomt: werkelijk overal.
Bij afvalverwerking komt veel scheikunde kijken. In Nederland produceert elk persoon gemiddeld 490 kilo afval per jaar! En waar moet je dat allemaal laten? Daarom is de verwerking van afval is van groot belang. En dit kan op verschillende manieren. Leerlingen leerden over op welke manieren afval verwerkt wordt en op welke manieren dat steeds milieuvriendelijker kan.
In een raffinaderij wordt dag en nacht gewerkt om vanuit aardolie brandstoffen en chemische bouwstenen te maken. Dankzij de raffinaderijen hebben we bijvoorbeeld benzine, diesel en LPG. Daarmee wordt veel geld verdiend, maar de fabrieksprocessen brengen ook veel risico’s met zich mee. O.a. operators, laboranten en ingenieurs zorgen dat de fabriek zo goed en veilig mogelijk werkt. Die samenwerking is enorm belangrijk, want als er iets mis gaat kan dat grote gevolgen hebben... In deze workshop leerden leerlingen welk werk zij bij een raffinaderij zou kunnen doen als je kennis van scheikunde hebt.
Leerlingen leerden dat het maken en onderzoeken van nieuwe medicijnen niet ongevaarlijk en tegelijkertijd enorm relevant is. Je kunt nieuwe stoffen natuurlijk niet zomaar aan mensen geven. Daarom is het belangrijk om medicijnen eerst op een veilige manier te testen. Dit kan door speciale cellen te maken die heel veel informatie geven over de effecten en bijwerkingen. En daar komt heel wat scheikunde bij kijken. Alle medicijnen die we tegenwoordig hebben, zijn er dankzij scheikunde. Het maken van een pilletje Ibuprofen, paracetamol of eigenlijk elk ander medicijn: zonder scheikunde waren ze er niet.
Waar vind je de scheikunde terug in de praktijk? Op heel veel plekken! Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als BP, Shell, Unilever of het Erasmus ziekenhuis. Een van de functies die je zou kunnen doen is dat van analist. Daarbij onderzoek je verschillende soorten monsters en ontwikkel je bijvoorbeeld nieuwe meetmethodes. Leer meer over deze mogelijkheden tijdens deze presentatie.

Het was een zeer leerzame middag.