Afbeelding

Jonge schakers derde van Nederland!

Het viertal van Schaakvereniging Voorschoten, bestaande uit Evan Los, Burak Ozbakan, Wiebe Zoet en Ruben van Borren, is zaterdag in De Bilt als derde geëindigd bij het Nederlands kampioenschap voor clubteams t/m 10 jaar. Een prestatie die nooit eerder behaald is door een team van de Voorschotense schaakvereniging.

Door een tweede plaats in de halve finale van 10 september werd overtuigend de finale bereikt. Het was daardoor duidelijk dat een mooie klassering in de finale misschien wel mogelijk was. Maar de finale begon rampzalig met een 2½- 1½ nederlaag in de eerste ronde tegen het tweede team van het Leidse Op Eigen Wieken. In de voorronde in de Leidse regio werd daar nog gemakkelijk met 4-0 van gewonnen, maar dat was inmiddels een half jaar geleden. In die tijd kunnen de krachtsverschillen snel veranderen. En als er te snel gespeeld wordt, dan kan er ook van alles misgaan. Gelukkig waren de heren daarna wakker en werd er overtuigend gewonnen van SHTV en ROCHA uit Den Haag en HMC Den Bosch. Terug in de top van het klassement wachtte VAS uit Amsterdam. In de halve finale werd daar al kansloos met 4-0 van verloren en dit keer ging het maar een beetje beter: ½- 3½.

In ronde 6 werd het tweede team van ESV (Eindhovense Schaak Vereniging) met 3-1 verslagen en zowaar stonden we toen op de gedeelde 3e plaats. Maar daardoor werden we in de laatste ronde wel gekoppeld aan ESV 1, de gedoodverfde favoriet voor de titel. ESV had gelijk gespeeld tegen VAS, en alle andere wedstrijden gewonnen, met betere scores dan VAS, die verder ook alles wist te winnen. Een overwinning in de laatste ronde was genoeg voor het kampioenschap. Maar dat liep dus mooi even anders. Ruben kwam al heel snel de speelzaal uit, met goed nieuws: Een mooie overwinning, zo zei hij zelf! Burak en Wiebe gingen ten onder, maar ze konden wel vertellen dat Evan op het eerste bord een dame had veroverd tegen de sterke Freek Thijssen, die inmiddels al een rating van 1627 heeft. Met veel toeschouwers rond het bord, maakte Evan het bekwaam af. VAS werd daarmee Nederlands kampioen en na ESV was de derde plaats voor SV Voorschoten.