Afbeelding
Foto:

Heeft OGLV haar langste tijd gehad?

Deze zomer vierde OGLV (de Vereniging tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten) met een jaar vertraging het vijftigjarig jubileum op buitenplaats Berbice. Zo lang al beschermt OGLV, de ‘vereniging met de lange naam’ het historische en groene karakter van Voorschoten. Van opheffen van de vereniging is geen sprake, maar die naam is niet erg aantrekkelijk, dat kan en moet beter.

Door Josée Nan

Het bestuur van de vereniging had op maandagavond 7 november in de Kruispuntkerk een aantal betrokken Voorschotenaren uitgenodigd om frisse ideeën te vergaren voor de toekomst van OGLV. Ze wilde antwoord op vragen als: sluit OGLV voldoende bij de actualiteit aan, hoe de jongere generatie Voorschotenaren te bereiken, hebben we voldoende (actieve) leden, met welke organisaties moet de samenwerking worden gezocht?

OGLV heeft zo’n achthonderd leden. De penningmeester ziet graag groei, maar ook met dit ledenaantal is de vereniging een organisatie in Voorschoten ‘die er toe doet’. Inbreng van OGLV wordt op prijs gesteld door de gemeente Voorschoten (ambtenaren en bestuur) al is men het niet altijd eens. Volgens de aanwezigen kunnen de activiteiten van OGLV beter onder de aandacht worden gebracht met behulp van social media. Weten de inwoners van Voorschoten dat de Planologie Commissie zich bijvoorbeeld druk maakt over de dringende behoefte aan nieuwe woningen en over het hekwerk dat zonder vergunning dwars door buitenplaats Ter Wadding is neergezet en dat bij de provincie op een dichtere groenstrook bij de A4 is aangedrongen? Dat leden van de Groencommissie met gemeenteambtenaren afspraken hebben gemaakt over een nieuwe bomenroute en het maaibeleid en dat er ideeën over het bergen van wateroverschot na hevige regenbuien zijn uitgewisseld? En dat de Open Monumentendag tijdens het Weekend van Voorschoten door de vrijwilligers van OGLV wordt georganiseerd?

Commentaar was er dus op de onzichtbaarheid van OGLV, zo ook op het conservatieve imago. Volgens een van de aanwezigen zorgt de combinatie van ‘oud’ en ‘behoud’ in de naam van de vereniging voor een negatief beeld: een soort “vereniging kaasstolp”. Alsof OGLV tegen nieuwe ontwikkelingen is. Dat is beslist niet zo. Het historische karakter van Voorschoten met de Voorstraat en de vele buitenplaatsen maakt Voorschoten wel uniek en aantrekkelijk als woonplaats, dat moet worden gekoesterd. Iedereen is het daarover eens.

Voorzitter Helmi de Ruiter was blij met de opmerkingen, die tijdens de avond werden gemaakt. Het had nieuwe ideeën en energie gebracht. Het bestuur gaat zich verder beraden, ook over een andere, meer aansprekende naam voor de vereniging.