Afbeelding
Foto:

Vraag CDA aan burgemeester: 'Is Voorschoten veilig genoeg?'

"Is Voorschoten veilig genoeg?" Dat vroeg Cees Bremmer in een recente gemeenteraadsvergadering namens de CDA-fractie aan portefeuillehouder 'veiligheid', burgemeester Stemerdink.

Aanleiding voor zijn vragen over veiligheid en veiligheidsbeleving in Voorschoten waren opvallende berichten in regionale en landelijke media over een opmerkelijke diefstaltoename van elektrische fietsen (E-bikes). En over een brute inbraak met grote fysieke schade in een woning in het wijkje Ter Wadding. Een landelijke krant toonde zelfs schokkende camera-beelden over laatst genoemde inbraak. Bremmer vroeg daarbij ook om een cijfermatige onderbouwing van de antwoorden.

Burgemeester Stemerdink beaamde in haar beantwoording de door Bremmer genoemde grote impact van een inbraak als recent in Ter Wadding. Tegelijk constateerde zij, op basis van door de politie verstrekte actuele cijfers, geen stijging maar veeleer een zichtbare daling van criminaliteitscijfers over de jaren 2020, 21 en 2022.

In elk geval wanneer men de eerste drie kwartalen van de afgelopen jaren vergelijkt. De geconstateerde daling van inbraken hangt deels samen met het corona-virus in de afgelopen jaren, zei Stemerdink. Gegeven het moment van de vraagstelling van de CDA-fractie - rond 1 november - is het vierde kwartaal van dit jaar in de vergelijkende cijfers niet meegenomen. Uitzondering op de gesignaleerde daling van criminaliteit betreft een sterke toename van fietsendiefstal. De burgemeester riep in dit verband Voorschotenaren op, waar mogelijk, fietsen - en zeker elektrische - met een extra slot aan een paal of "fietsen-nietjeā€ vast te leggen. Dat vermindert het risico op diefstal aanzienlijk, leert de praktijk. In haar voorlichting zal de gemeente daar op blijven wijzen.

Afbeelding