Afbeelding

Een nieuwe schilderijententoonstelling in de Dorpskerk: De Schepping (Arie Bezemer)

Algemeen

Voorschoten - Op 8 juni jl. is er in de Dorpskerk, Kerkplein 1, een nieuwe schilderijententoonstelling geopend. Het gaat om een serie van zeven schilderwerken over de zeven dagen van de schepping, zoals verteld in Genesis 1.

Na een grafische opleiding begon kunstenaar Arie Bezemer aan een loopbaan als reclametekenaar. Maar later in zijn leven ontwikkelde hij zijn tekentalenten verder en begon hij ook te exposeren. Deze kunstwerken over de schepping hebben namelijk ook wel eens in een andere kerk gehangen.
De serie begint met de eerste dag. Daarbij heeft Arie de volgende woorden gezet: ‘De aarde nu was woest en ledig’ (Genesis 1:2). Het is een wat donker schilderij, want Gods oproep ‘Er zij licht’ heeft nog niet geklonken. Maar door de serie heen worden de schilderijen wel steeds lichter. Het schilderij gemaakt over de tweede dag, met de woorden ‘Daar zij uitspansel’, is ook nog wat donker. Het schilderij over de derde dag begint echter wat lichter te worden. Het groen wordt zichtbaar. Heel mooi en kleurig is de zesde dag met de zon, de vogels, de vissen, de dieren en de mens, man en vrouw. Arie geeft hier heel goed Genesis 1:27 weer. Van de mens beeldt hij niet alleen de man af, zoals vaak gebeurt, maar ook de vrouw.
Op het zevende schilderij is het weer leger, maar de kleur is gebleven. Het licht heeft ook de kleuren zichtbaar gemaakt. Maar de afbeelding heeft het over rust en laat een lege blauwe hemel zien met in het midden een witte duif, het beeld van Gods Geest.
Het zijn mooie kunstwerken. Ik raad iedereen aan te gaan kijken.

Freek Bakker