Foto: Josée Nan.
Foto: Josée Nan.

Op bezoek bij het Repair Café Voorschoten

Algemeen

Het zal je maar gebeuren. Sjors en Rens te logeren, ze mogen vrij rondlopen, want dat zijn ze zo gewend en dan knagen ze aan de stroomkabel van je designlamp. Gelukkig hebben de konijnen het overleefd maar het resultaat is wel een lamp die het niet meer doet; een leuk klusje voor het Repair Café.

Door Josée Nan

Iedere laatste zaterdag van de maand staan de vrijwilligers van het Repair Café klaar voor reparatieklusjes op elektronisch of mechanisch vlak, voor het slijpen van gereedschap of een klein werkje waar de naaimachine voor nodig is. Het Café - open van 10.00 tot 15.00 uur - ontvangt tussen de 25 tot 60 bezoekers. Bij binnenkomst wordt het euvel geduid en krijgt de klant te horen of er een wachttijd is. Dennis brengt een kopje koffie met een roomboterkoekje.

Aan de lange tafel in de werkplaats die ter beschikking wordt gesteld door de Gemiva-SVG-groep zitten de mannen klaar met hun gereedschap. Eerst goed kijken, is het devies. Hoe zit het kapotte apparaat in elkaar? Waar en hoe kan ik het open maken? Welke schroevendraaier is nodig? De keuze is groot omdat elke fabrikant zijn eigen schroef ontwerpt. Repareren wordt zo bemoeilijkt en weggooien in de hand gewerkt. Niet dus, als het aan de vrijwilligers van het Repair Café ligt. 70% van het ingebrachte materiaal gaat gerepareerd met de klant mee terug naar huis. De klant zelf gaat wijzer naar huis, met meer kennis over het eigen koffiezetapparaat bijvoorbeeld. Tijdens de reparatie zit de klant aan de overkant van de werktafel en kijkt mee. Regelmatig wordt het defect verholpen door een goede schoonmaakbeurt. Enigszins beschaamd wordt beterschap beloofd.

Deze zaterdag zijn er dertig bezoekers. Alleen twee antieke kruimeldieven en een accuboormachine blijken rijp te zijn voor de milieustraat van de gemeente. Met geduld en precisie worden onder andere een tafelventilator, een printer en een stofzuiger gerepareerd. En op een creatieve manier worden steel en pannetje weer verenigd. David gaat aan de slag met de stroomkabel waar de konijnen aan geknaagd hebben. Resoluut knipt hij de kabel doormidden en legt met een striptang de blauwe en bruine draden en het koperdraad daarbinnen bloot. Het koperdraad draait hij in elkaar en soldeert het. Vervolgens wikkelt hij er isolatietape omheen. In drie kwartier is het gepiept. De designlamp kan weer branden. Bij een volgende logeerpartij blijven Sjors en Rens in hun hok.

Het Repair Café is weer open op zaterdag 27 augustus.