Foto: Josée Nan
Foto: Josée Nan

Zocher park Berbice weer als nieuw

Algemeen

Wat heeft het park rondom paleis Soestdijk, park Oosterbeek in Wassenaar en het Haagse Bos gemeen met het park van de Voorschotense buitenplaats Berbice? Dat ze aan het begin van de negentiende eeuw zijn ontworpen en aangelegd door J.D. Zocher senior in de landschapsstijl, die toen in de mode was. Je kon er fijn wandelen en vertoeven. Je waande je in een idyllisch en natuurlijk landschap, een landschap door God geschapen, waar geen mensenhand aan te pas was gekomen.

Door Josée Nan

Niets was minder waar. Over alle details was door Zocher nagedacht. Het contrast tussen open weiden en gesloten bosjes, tussen licht en donker, tussen beslotenheid en vergezichten behoorde tot de kwaliteit van zijn parkontwerpen evenals de slingerende oeverlijnen van de spiegelende vijvers en de kleuren en de vormen van de verschillende bomen. De toenmalige eigenaar van Berbice (dat toen nog Allemansgeest heette), Johan Pompe van Meerdervoort betaalde graag voor die illusie van een ongerept en harmonieus landschap. Een Zocher park gaf status, je kon ermee voor de dag komen bij familie en vrienden.

Mejuffrouw Begeer (1914-2009), die zich als geen ander bewust was van het belang van cultureel erfgoed, heeft als laatste particuliere eigenaar niet geweten dat Zocher senior verantwoordelijk was voor de parkaanleg. De kenmerkende stijl was door verwildering, dichtgroei en overheersing van sterkere soorten niet zichtbaar meer. Herstel van het park was aan de beurt nadat het hoofdhuis en de rozentuin waren gerenoveerd. De Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische buitenplaatsen, die na het overlijden van mejuffrouw Begeer Berbice in bezit kreeg, heeft zich hierbij laten adviseren door landschapsarchitect Peter Verhoeff. Hij is een specialist op het gebied van historische tuin- en parkaanleggen op landgoederen en buitenplaatsen en kan als het ware in de huid van Zocher kruipen. Dit is nodig omdat het archief met de ontwerpen van Zocher niet bewaard is gebleven.

Met het planten op zaterdag 14 mei jl. van een jasmijn door Willy de Zoete, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland wordt gemarkeerd dat het park een nieuwe Zocher ‘look’ heeft gekregen. Het is het einde van een intensief traject van fondsen werven, sloop van delen van het oude park, het uitgraven van een tweede vijver (foto) die kort voor de Tweede Wereldoorlog was dichtgegooid, het weer krom en glooiend maken van de rechte paden en het aanplanten van zo’n 90 nieuwe bomen en ruim 700 nieuwe heesters. Op 6 juni, tweede pinksterdag, houdt buitenplaats Berbice een open dag (zie voor meer informatie buitenparkberbice.nl). Alle Voorschotenaren zijn van 10.00 tot 16.00 uur welkom om een wandeling te maken door het park en de idyllische omgeving die Zocher wilde creëren voor zichzelf te ervaren.

Foto: Josée Nan
Foto: Josée Nan