Marijke Hopman-Rock, foto: Jules Perel
Marijke Hopman-Rock, foto: Jules Perel Foto: Copyright: Jules Perel

Marijke Hopman-Rock
publiceert boek over mantelzorg

Marijke Hopman-Rock woont in Voorschoten en is emeritus bijzonder hoogleraar Lichamelijke activiteit en gezondheid bij ouderen. In haar nieuwe publieksboek over Mantelzorg vertelt ze over haar ervaringen met mantelzorg die zij combineert met haar wetenschappelijke kennis. In het boek zijn ook twee observatielijsten opgenomen die Marijke samen met collega’s ontwikkelde.

"Op dit boek heb ik lang zitten broeden. Al jaren deelde ik tips over zorg voor hele oude mensen met anderen. Ik merkte dat daar grote behoefte aan is. Door mijn ervaringen met de drie mensen die in dit boek worden beschreven (mijn tante, mijn moeder en een vriendin van mijn tante) kreeg ik steeds meer zicht op de do’s en don’ts van (mantel)zorg", vertelt Marijke. Het aantal ouderen zal in de toekomst dramatisch stijgen en daardoor wordt (preventieve) zorg steeds belangrijker. Marijke: "Daarbij is het belangrijk dat de zorg zoveel mogelijk toegesneden wordt op de individuele persoon en zijn of haar levensgeschiedenis, en waar nodig afgeweken kan worden van starre protocollen. Voor mantelzorger en zorgprofessional is het van belang om ook in de toekomst liefdevolle zorg te kunnen blijven geven!"
De twee observatielijsten (voor beginnende dementie en voor psychociale problemen van ouderen) zijn niet alleen van belang voor andere mantelzorgers maar ook voor zorgprofessionals die veel met ouderen werken. Hoogleraar Erik Scherder schreef het voorwoord. "Al jaren ken ik Marijke Hopman als een bevlogen en productieve collega-hoogleraar op het gebied van bewegen en gezondheid van ouderen. Ik had geen idee dat ze in de tussentijd ook nog eens zorgde voor haar tante, moeder en een oudere vriendin. Nu heeft ze dit super heldere boek geschreven waarin haar ervaringen met mantelzorg zijn gecombineerd met haar wetenschappelijke werk. Haar boek geeft een uniek doorkijkje in de uitdagingen waar je als mantelzorger voor komt te staan, maar ook in de lol die je kunt beleven aan zorg voor hele oude mensen", vertelt hoogleraar Erik Scherder in zijn voorwoord. Samen zijn alle mantelzorgers in ons land verantwoordelijk voor ongeveer tachtig procent van alle zorg thuis. Marijke hoopt dat haar boek bijdraagt aan een nog betere zorg voor hele oude mensen in de toekomst. In Voorschoten is het boek op voorraad bij de Readshop. Of op bestelling bij de boekhandel en op zorgboeken.nl