Afbeelding
Foto:

Massale belangstelling voor dodenherdenking

Nederland leeft al 77 jaar in vrede en vrijheid, maar een vanzelfsprekendheid is dat volgens Nadine Stemerdink niet. "Verderop in Europa is een vreselijke oorlog aan de gang. We moeten beseffen, hoeveel geluk we hebben dat we sinds 1945 in een vrij land leven. De trieste gebeurtenissen in Oekraïne ervaren we ook hier in Voorschoten aan de lijve. Talrijke particulieren en de zusters in Huize Bijdorp vangen Oekraïeners op. Ze stonden meteen klaar, toen wij hen om hulp vroegen. Ook een deel van het gemeentehuis is nu een opvanglocatie", vertelde de burgemeester in een toespraak tijdens de dodenherdenking bij het Oorlogsmonument aan de Koningin Julianalaan.

Door Hans Beukema

Stemerdink ging in haar speech ook uitgebreid in op de Tweede Wereldoorlog. En daarin haalde ze persoonlijke herinneringen op aan haar opa van de kant van haar vader. "Hij vocht daarin tegen de Duitsers. Mijn grootvader kwam mentaal niet ongeschonden uit deze oorlog. Dat ondervond mijn familie jaren na dato aan den lijve. Ik realiseer mij nu steeds dat oorlog in iemand blijft zitten."
De burgemeester haalde ook de holocaust aan in haar speech. "Ik vind het misselijkmakend dat mensen de invoering van de coronamaatregelen met deze afschuwelijke gebeurtenissen vergeleken. De holocaust mag nooit worden gerelativeerd. De pandemie heeft tot veel tegenstellingen in de maatschappij en zelfs binnen families geleid. Gelukkig waren er ook goede voorbeelden van particulieren en instellingen, die met hun acties juist voor verbinding tussen mensen hebben gezorgd."

Met dat gevoel van verbondenheid zat het tijdens de dodenherdenking in Voorschoten wel goed. De plechtigheden trokken honderden toeschouwers. Dat was volgens de gemeente veel meer dan tijdens de dodenherdenking in 2019, die gezamenlijk kon worden bezocht. De plechtigheden bestonden naast de indrukwekkende speech van de burgemeester en de gebruikelijke twee minuten stilte ondermeer uit kransleggingen en toespraken van enkele kinderen van een basisschool. Lauren Kroes en Pascal Hendriksen droegen allebei een gedicht voor. "Ik hoop dat mensen elkaar in plaats van oorlog een glimlach schenken", hield Lauren het publiek voor. "En geen malloot meer die met bommen strooit. Veel te akelig al die dood", zei Pascal. Tijdens het leggen van de kransen werd ook uitgebreid stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. De burgemeester legde samen met Zlata en Emilia een krans bij het Oorlogsmonument. Het bloemstuk was heel toepasselijk in de kleuren van de vlag van dat land opgemaakt.

Afbeelding
Afbeelding