Foto: Ernst Beuving
Foto: Ernst Beuving Foto:

So long Cohen in theater Voorschoten

Zo’n 90 bezoekers beleefden donderdag 28 april in Voorschoten een bijzondere theateravond. Zij waren aanwezig bij de voorstelling So long Cohen van Ernest Beuving. Samen met drie muzikanten bracht hij een ode aan leven en werk van Leonard Cohen. Achter het opgehaalde filmdoek was de zaal van het Cultureel Centrum getransformeerd tot een intiem theater, een theater dat nieuw leven werd ingeblazen met deze verrassende voorstelling.

Door Josée Nan

Cabaretier en theatermaker Ernest Beuving was trots dat hij was gevraagd voor de ‘opening’ van dit theater. Het idee om naast film- ook theatervoorstellingen aan te bieden was afkomstig van de vrijwilligers van het filmtheater Voorschoten. De combinatie van film en theater was er altijd al voor kinderen. Toen zich een vrijwilliger aanmeldde met ervaring als theaterprogrammeur was dit het laatste zetje dat nodig was. Een werkgroep ging aan de slag met het verzoek zes theateravonden per jaar te organiseren. De keuze voor het programma So long Cohen bleek een schot in de roos. Ernest Beuving beschikt over een sonoor stemgeluid dat lijkt op dat van Leonard Cohen. Klassiekers als Suzanne, Hallelujah, First we take Manhattan en Bird on the wire werden met gevoel gezongen waarbij Beuving het publiek liet weten dat de teksten van Cohen in feite gedichten waren. Gedichten gemaakt door een obsessieve piekeraar, die van zielenpijn iets moois maakte. Beuving vertelde zich verwant te voelen aan Cohen. Ook hij kampte met depressies, waarvan medicatie hem verloste. ‘Prozac, eens lekker door’ werd zijn motto. In de voorstelling over Cohen was ook ruimte voor luchtigheid. Hij liet Janis Joplin een hilarisch duet zingen met Cohen en bleek ook de stemmen van Johnny Rotten, Bob Dylan en Elvis Presley in huis te hebben.

So long Cohen werd passend afgesloten met So long, Marianne, het lied dat Cohen in de zestiger jaren schreef voor zijn muze, de Zweedse Marianne Ihlen die hij op het Griekse eiland Hydra had leren kennen. Hiernaar gevraagd bij binnenkomst zeiden vele bezoekers zich te verheugen op een avond met heerlijke Cohenmuziek. Zij werden niet teleurgesteld. Het was een geslaagde theateravond, die naar meer smaakt. Twee volgende optredens heeft de werkgroep vastgelegd. Op 7 oktober komt cabaretier Pieter Jouke naar Voorschoten met het programma Laars Lappen en op 20 oktober is er een muzikale voorstelling van Gerard Alderliefste over zijn avonturen met Ramses Shaffy met wie hij in 2005 optrad tijdens de onverwachte en door weinigen voor mogelijk gehouden toegift van zijn carrière.