Foto: Walter Lambert
Foto: Walter Lambert Foto: Walter Lambert

Koningsdag Voorschoten weer als vanouds

Twee jaar lang kon Koningsdag in Voorschoten vanwege het coronavirus niet op de gebruikelijke wijze gevierd worden. Voorschotenaren konden hooguit aan een beperkt aantal digitale activiteiten meedoen. Hoewel de pandemie nog steeds niet is verdwenen, kon het populaire festijn afgelopen woensdag wel weer op reguliere wijze plaatsvinden.

Door Hans Beukema

Duizenden Voorschotenaren genoten volop van de vrijmarkten, het touwtrekken, de fanfares, de verschillende DJ's in de Voorstraat en nog vele andere spetterende activiteiten. René van Delft, één van de bestuursleden van de Oranjevereniging Voorschoten, was dan ook in zijn nopjes. ,,Erg mooi dat we weer een Koningsdag zoals vroeger konden organiseren. Ik heb alleen maar vrolijke mensen gezien. De terrassen zaten eveneens weer bomvol. Dat is ook de reden dat we jaarlijks zoveel maanden steken in de voorbereiding van alle festiviteiten. Het begon om 7.00 uur 's morgens al met de Kindervrijmarkt in de Schoolstraat, Treubplein en omgeving." Oude autootjes, skateboards, voetbalschoenen van je broertjes of zusjes: wat kon je nu niet kopen?
Ook sportievelingen kwamen 's morgens uitgebreid aan hun trekken.,,Vooral het nieuwe evenement, Yoga@The Park van Olga Commandeur, trok veel bekijks. Maar liefst 65 mensen deden mee aan haar work-out in het Berkhoutpark", vertelt Van Delft. Daarna was het de beurt aan de fanfarekorpsen Laurentius, Jong Laurentius, Tamarco uit Leiderdorp en DVS uit Katwijk. Deze vier korpsen tijdens de Koningsdagoptocht vanaf het Cultuur Centrum naar het gemeentehuis en vervolgens naar de Voorstraat. Ook het College van B&W was daarbij aanwezig. Nadine Stemerdink hield bij de muziektent in de Voorstraat nog een korte toespraak. ,,Grote complimenten voor de Oranjevereniging en haar vrijwilligers dat ze dit evenement in zo'n korte tijd hebben opgezet en natuurlijk ook applaus voor de gedecoreerden die de afgelopen jaren zoveel waardevolle activiteiten voor het dorp hebben verricht." Het was haar eerste Koningsdag als burgemeester in het dorp. Tijdens haar toespraak werd ze tot grote hilariteit van de bezoekers geflankeerd door twee plaatsgenoten die als Willem-Alexander en Màxima verkleed waren.
Het organiseren van de Koningsdag was volgens René van Delft geen sinecure. ,,Pas in februari besloten wij als Oranjevereniging, om er weer een uitgebreid festijn zoals vroeger van te maken. Zo gunstig achtten wij de situatie vooraf rond het coronavirus wel. Normaliter steken we zes maanden tijd in alle voorbereidingen. Dankzij de medewerking van de gemeente en vrijwilligers is het allemaal toch weer gelukt." Lees op pagina 21 voor een sfeerimpressie van de dag met
foto's van Walter Lambert.

Afbeelding