Babi Yar. Context.
Babi Yar. Context. Foto:

Programma Filmtheater Voorschoten

Avond-/middagvoorstellingen
Zaterdag 30 april, 20.00 uur: Apples. Drama (Christos Nikou), 91 min. Kijkwijzer: 16. In Apples lijdt Aris — een man van middelbare leeftijd — aan geheugenverlies, als gevolg van een wereldwijde epidemie die plotseling geheugenverlies veroorzaakt. Hij wordt opgenomen in een herstelprogramma om 'onbekende' slachtoffers te helpen een nieuwe identiteit op te bouwen. Hij houdt een dagboek bij en begint zich af te vragen of je echt alles moet onthouden.
Filmcursus “Film in de tijd van Chaplin (1927-1957)”: Vrijdag 29 april 20.00 uur: The Circus, vrijdag 6 mei, 20.00 uur: City Lights
Aan de hand van alle gerestaureerde speelfilms van Charles Chaplin vertellen bekende filmjournalisten over de belangrijke rol die Chaplin in de filmgeschiedenis speelde als acteur en regisseur van drama’s en comedy’s als The Gold Rush, City Lights, The Great Dictator en Limelight. Daarmee zette hij film als serieuze kunstvorm en entertainment op de kaart.
Zondag 1 mei, 20.00 uur: Elizabeth. Documentaire (VK 2022) 90 min. Kijkwijzer: AL
2022 is het jaar waarin koningin Elizabeth 70 jaar op de Britse troon zit: een historische mijlpaal. De documentaire Elizabeth is een bijzondere, grappige en soms zelfs ondeugende viering van de langstzittende monarch ooit. Aan de hand van uniek archiefmateriaal, recente beelden en home video’s van het publiek volgen we The Queen vanaf haar jonge jaren, tot aan het media-icoon dat ze vandaag de dag geworden is.
Maandag 2 mei, 20.00 uur: The Lost Leonardo. Documentaire, DE/FR Adreas Koefoed, 96 min. Kijkwijzer: AL
In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor 1.157 dollar kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het 450 miljoen dollar waard. Het duurste schilderij ooit verkocht. “The Lost Leonardo” vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter de Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci.

Herdenkings- en bevrijdingsdagprogramma
Woensdag 4 mei, 20.30: Babi Yar. Context. Documentaire, geschiedenis. 2021, 121 min. Kijkwijzer: 14
Babi Jar is een ravijn aan de rand van de Oekraïense hoofdstad Kiev waar een van de grootste massa-executies in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. In een minutieus opgebouwde documentaire toont Sergei Loznitsa de aanloop naar en nasleep van de twee dagen in september 1941, toen op deze plek 33.771 Joden door de nazi’s werden doodgeschoten.
Donderdag 5 mei, 20.00: Love It Was Not. Documentaire, biografie, 2020, 83 min. Kijkwijzer: 9.
De uitzonderlijke geschiedenis van de Joodse Helena Citron uit Slowakije die in 1942 tot de eerste groep vrouwen behoorde die in concentratiekamp Auschwitz belandde en de Oostenrijkse SS-officier Franz Wunsch die smoorverliefd op haar werd. Hij beschermde haar en later ook haar zus Roza waar mogelijk, maar hij had als SS-er ook een andere kant. In 1972, dertig jaar na de oorlog, wordt Helena Citron - inmiddels woonachtig in Israel - opgeroepen om samen met andere overlevenden te getuigen bij het proces tegen Wunsch in Oostenrijk. Een bijna onmogelijke opgave.
Filmtheater Voorschoten Prinses Marijkelaan 4 2252 HH Voorschoten. Informatie en kaartjes:
filmtheatervoorschoten.nl