Foto: Museum Voorschoten
Foto: Museum Voorschoten Foto:

Museum Voorschoten op Koningsdag: Middagprogramma

Op Koningsdag, woensdag 27 april, is het museum open vanaf 13:00 uur. Ook staat er dan een boekenkraam aan de Voorstraat.

Een vrijmarkt of braderie hoort traditiegetrouw bij Koningsdag. Museum Voorschoten is dit jaar ook van de partij. Op 27 april ’s middags staat er een boekenkraam. Er worden tweedehands boeken en magazines over Voorschoten voor een vriendelijke prijs te koop aangeboden. De opbrengst komt uiteraard ten goede aan het museum. Die middag is het museum ook open. De tentoonstelling ‘Voorschoten op de rails’ is het bekijken meer dan waard, en niet alleen voor trein- en tramliefhebbers.
Al in mei 1843 kreeg Voorschoten een treinstation, al was dat nog een houten keet. Enkele jaren daarvoor reed de eerste trein in Nederland, en wel tussen Amsterdam en Haarlem. Al gauw werd het spoor uitgebreid naar Leiden, met de bedoeling de lijn door te trekken richting Den Haag en Rotterdam. Zo werden de grote steden beter bereikbaar. Voorschoten lag aan de route, maar dat zo’n klein dorp een halte zou krijgen lag niet direct voor de hand. Het tracé liep over het landgoed Duivenvoorde, eigendom van jonkheer Steengracht. Hij wist via zijn politieke contacten in Den Haag te bereiken dat er bij Voorschoten een halte kwam. De trein stopte maar vier keer per dag, en een treinkaartje was duur. Frequenter en goedkoper vervoer kwam er in 1882 met de komst van de stoomtram, een lijn tussen Den Haag en Leiden. De tram reed door Voorschoten via de smalle ‘Agterweg’, nu Schoolstraat geheten. De stoomtram werd in 1924 vervangen door de elektrische tram. De lijn werd, waar dat kon, op een vrije baan aangelegd en had dubbelspoor. Alleen in de Schoolstraat was dit niet mogelijk: hier kwam een ‘strengelspoor’ te liggen, waarbij de trams elkaar niet konden passeren. Op deze lijn reed de beroemde Blauwe Tram, gebouwd in Boedapest. Tegen het eind van de jaren ’50 kon de tram niet meer concurreren met de auto en de flexibele bus. Op 9 november 1961 reed de laatste Blauwe Tram door Voorschoten.
Zo’n rijke geschiedenis! Wat is er in het museum allemaal te zien? Een groot aantal trein- en trammodellen, naast allerlei voorwerpen die oude tijden doen herleven, in bruikleen gegeven door het Historisch Genootschap De Blauwe Tram. Veel prenten, foto’s en artikelen uit kranten en tijdschriften vertellen het verhaal van ruim anderhalve eeuw spoor door Voorschoten.