Generale repetitie in de Dorpskerk op 9 april, foto: Cees Bremmer
Generale repetitie in de Dorpskerk op 9 april, foto: Cees Bremmer

Sfeervolle uitvoering van Matthäus-Passie

Algemeen

Een sfeervolle uitvoering van de Matthäus-Passie van Johann Sebastian Bach (1685-1750) luidde zondagmiddag 10 april, binnen een volle Dorpskerk van Voorschoten, de week voor Pasen in ook wel de Stille of Goede Week genoemd.In een liturgische dienst, met dominee Bert Boter als voorganger, leidde de tenor Edmund Chu de bezoekers in zijn rol van evangelist door het verhaal over de laatste dagen van Jezus Christus. Het koor en orkest werden bevlogen gedirigeerd door Maria Rosenmöller.

Door Josée Nan

De Matthäus vergt uithoudingsvermogen vinden sommigen. Dit is vanwege de lange duur van ongeveer twee uur en drie kwartier. De organisatie van de Matthäus in Voorschoten vroeg ook in ander opzicht om een lange adem. Het idee voor de uitvoering ontstond in 2019. Eerder werden in de Stille Week met een gelegenheidskoor en -orkest bestaande uit zangers en musici van de kerk aangevuld met ervaren zangers en musici uit de regio van Voorschoten met succes andere passies uitgevoerd. Besloten werd dat de tijd rijp was om de schouders te zetten onder het meesterwerk van Bach. Een enorme uitdaging omdat de solisten zoals gebruikelijk werden gerekruteerd uit het gelegenheidskoor en -orkest met de naam Polyphonia. De Matthäus is een dubbelkorig werk. Ook dit stelt eisen aan een koor met een bezetting van zo’n veertig leden.
Geplande uitvoeringen in 2020 en in 2021 moesten van wege de Covid-pandemie worden geannuleerd. Van uitstel kwam gelukkig geen afstel. Alle betrokkenen waren super gemotiveerd om de Matthäus-Passie ten gehore te brengen in Voorschoten. Met vijf repetities in 2022 en studie thuis werd de kennis van de muziek weer opgefrist. De Dorpskerk was op 10 april tot de laatste stoel bezet. De generale repetitie was een dag eerder. De bezoekers konden genieten van een mooie en evenwichtige uitvoering van de Matthäus. Maria Rosenmöller zette samen met de koor- en orkestleden van Polyphonia, merendeels vrijwilligers, een prestatie van formaat neer.
Bekende en geliefde aria’s als ‘Erbarme dich’ en ‘Mache dich, mein Herze, rein’ bleken bij de betreffende koorleden in goede handen. Omdat deze uitvoering van de Matthäus-Passie was ingebed in een kerkdienst werd er na afloop naar vast gebruik niet geklapt. “Soli Deo gloria”, alleen God zij de eer; een uitspraak van Bach, waarmee ds. Bert Boter opriep het applaudisseren achterwege te laten. Na afloop van de dienst kon onder de vele bezoekers worden gehoord dat zij erg tevreden waren. Het was dus een onvergetelijke middag.