Tekst en foto: Josée Nan
Tekst en foto: Josée Nan Foto:

Theehuis Jansland viert tienjarig bestaan

Op landgoed Rosenburgh is theehuis Jansland een fraaie ontmoetingsplek voor jong en oud. Bezoekers strijken hier neer na een bezoek aan de naastgelegen kinderboerderij, een wandeling met de hond over het landgoed of om uit te rusten tijdens een fietstocht. Als het even kan op het grote terras dat ligt onder majestueuze bomen en wordt omringd door bloeiende narcissen en tulpen.

De hectiek van alledag is hier ver weg. Dat komt door de omgeving maar ook door de vriendelijke bediening door de medewerkers van het theehuis. Dat zijn óf leerlingen met een autisme stoornis en/of een probleem op het gebied van (non)verbale communicatie óf vrijwilligers die de leerlingen begeleiden. Het is hier in alle rust genieten van thee of koffie met zelfgebakken taart of van een eenvoudige maar smaakvolle lunch.

Reden genoeg dus om het theehuis te bezoeken. In mei is daarvoor een extra aanleiding. Het tienjarige bestaan wordt gevierd met feestelijke activiteiten. In deze maand zullen er elke zaterdag muziekoptredens zijn, waarbij iedereen aan zijn trekken komt. Het varieert van een gitaarensemble, een jazzorkestje, een zanggroep tot een popbandje. Voor de kinderen komt er een sprookjesgoochelaar en ze kunnen zich laten schminken.

Met het organiseren van de muziekoptredens wil Jansland een podium bieden aan muzikanten die door corona twee jaar in de wacht hebben gestaan. Het theehuis zelf stond ook in de wacht. Vóór corona waren er volop plannen om de bekendheid van het theehuis in Voorschoten en omgeving te vergroten, het beter op de kaart te zetten als gastvrije locatie waar het goed toeven is voor de leerlingen, de vrijwilligers en de bezoekers. De activiteiten rondom het tienjarig bestaan hebben tot doel die grotere bekendheid alsnog te realiseren. Dit naast het feit dat een tiende verjaardag domweg vraagt om een uitbundig feest!

Behalve voor de jonge en wat oudere bezoekers van het theehuis worden er ook jubileumactiviteiten georganiseerd voor de sponsoren en voor de leerlingen en de vrijwilligers die in de afgelopen jaren hun bijdrage hebben geleverd aan het exploiteren van het theehuis. Ieder schooljaar worden er zo’n tien nieuwe leerlingen begroet, die in het theehuis stage lopen en werken in de bediening, de keuken of de schoonmaak. Jansland kan een beroep doen op gemiddeld veertig vrijwilligers. Anders dan de leerlingen zijn zij normaliter langer dan een jaar aan Jansland verbonden. Verloop onder de vrijwilligers is er natuurlijk wel en nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom. Met de viering van het tienjarige bestaan wordt ook hiervoor aandacht gevraagd.

Afbeelding
Afbeelding