Foto: Luuk Oerlemans
Foto: Luuk Oerlemans Foto:

Historische voetbalavond in Voorschoten

Op een bomvol Sportpark Adegeest kroonde SV Voorschoten zich vorige week tot nostalgisch voetbalkampioen van het dorp. Honderden dorpsgenoten waren afgekomen op het spectaculaire drieluik van oude clubs en zij waren getuige van een schitterende voetbalshow. Bijna 25 jaar na de fusie kwamen de drie rechtsvoorgangers (Foto's: Luuk Oerlemans) van Voorschoten’97 nog eenmaal in actie. Het minitoernooi werd afgetrapt door Randstad Sport en SV Voorschoten. Het team van Randstad had weinig voorbereidingstijd en dat viel te zien in de uitslag. Het werd 3-1 voor het soepel combinerende SV, dat in de blauwe shirts van Mobiel.nl speelde. Tjeerd Verwey, Andre Bol en Arshan Behimehr scoorden. Nikifor van Rijn deed wat terug namens Randstad Sport.

Terwijl de biertap continu openstond en de voetballiefhebbers verhalen ophaalden over vroeger, nam SVLV het op tegen Randstad Sport. SVLV speelde in de schitterende roodgroene shirts waarmee het vroeger ontzag afdwong tot ver in de regio. Een fraaie treffer van Niels Karremans werd het 1-0 in deze onvervalste derby, die het dorp decennia lang in haar greep hield. De laatste wedstrijd moest de beslissing brengen. SVLV, dat speelde in de originele roodgroene shirts, moest winnen. Ondanks een veldoverwicht en diverse grote kansen, bleef het 0-0.
SV-doelman De Laat keek de bal tot tweemaal toe prima op de lat. Trainer Frank van Dam concludeerde dat het nog steeds goed zat met het niveau van zijn jongens. ‘Het balletje ging lekker rond'. Bij het door Fokke van der Reid geleide SVLV waren de spelpatronen bijna dertig jaar na de historische promotie in Zoetermeer nog steeds zichtbaar. Het ooit spijkerharde koppel Van de Walle/Van der Werf had het wel lastig tegen de behendige SV-aanvallers Visser en Behimehr. Maar zij konden rekenen op de steun van Erik Koek en Peter van Veen, die als vanouds domineerden op het middenveld. De broertjes Gerald en Robin Kraan waren de flankbewakers. Keepers Daniel Green en Rob Hannaart hielden voor SVLV de ‘0’.
Na afloop vonden er in de bomvolle kantine op Sportpark Adegeest diverse huldigingen plaats. Mart van Zutphen (‘gelukkig was er in mijn tijd geen VAR’) werd uitgeroepen tot grensrechter van de eeuw. Theo Kaffa tot verzorger van de eeuw. Clubhistoricus en erelid Hans Douw praatte de aanwezige voetballiefhebbers bij over hoe het nou allemaal gegaan was, die hele fusie. En passant openbaarde Douw het ware verhaal van de doelpalenaffaire (Randstad Sport – SVLV), die in 1993 zelfs landelijk nieuws werd.

Het bleef nog lang gezellig in de kantine.De winnaar van de jubileumloterij van Voorschoten’97 kan zijn koffers pakken. De hoofdprijs is namelijk een geheel verzorgde reis voor twee personen naar een wedstrijd in de Engelse Premier League. Met de opbrengst van de loterij wordt alle jubileumfestiviteiten betaald. Loten zijn in het dorp te koop bij Wout Bergers en in de kantine van de club. Op 2 april speelt de zaterdag-hoofdmacht van Voorschoten'97 om 14.30 uur thuis tegen BOL. Komt allen kijken. Het elftal is in 2022 in competitieverband nog ongeslagen.

Afbeelding