Peter van Egmond
Peter van Egmond Foto:

Burgers en Politici bij elkaar op verkiezingsavond HBVV

Donderdag 10 maart was het zover. Onze eerste verkiezingsavond. We kunnen spreken van een bijna volle zaal! De betrokkenheid van de bezoekers was verrassend. Nadat de sprekers van alle partijen hun visie betreffende het thema Bouwen en Wonen hadden gegeven ging het er vaak stevig aan toe. Belangrijkste punten waren natuurlijk het tekort aan woningen waardoor de kinderen buiten Voorschoten moeten gaan wonen. Immers de laatste 4 jaar ( tijdens deze coalitieperiode dus ) zijn er slechts 30 woningen gebouwd. Allen in het peperdure segment! Klap op de vuurpijl was natuurlijk het debacle van het voormalig Intratuincomplex. Achteraf vond de coalitie (VVD, Groen Links en D66 ) dit een vervelende zaak en beriepen zich op onmacht.
De oppositie ( SP, VL, PvdA, en CDA ) vond het een schande. De zaal was bloedlink op de politici die het zo ver hebben laten komen. Kort overzicht verkiezingsbeloften;
VVD; gaat voor seniorenwoningen met activiteiten gelegenheid o.a. hofjes. Gaat ondanks aandringen van alle overige partijen niet verder dan 25% sociaal bouwen ( noot HBVV achterhaald percentage! ).
Groen Links; een mooie presentatie. Kijkt naar 30 soc. huur en 30% soc. koop op gemeentegrond. Nog steeds, niet bouwen op de Ijsbaan.
D66; Zit in op 30% soc. huur. Hoopt op doorstroming.
SP; gaat voor 50% soc. huur ook bij bouwen op gemeentegrond, isoleren van huurwoningen, stop huurverhogingen zolang dat nog niet gebeurd is.
Voorschoten Lokaal; wil 100% sociale huur op gemeentegrond.
CDA; 30% soc. huur. Wil ook inzetten op veiligheid, doelmatigheid en bereikbaarheid van de te bouwen locaties. Gaf duidelijk aan dat het bouwrijp maken van de grond icl. allerlei nutsaansluitingen, het bouwen van meer dan 30 % sociale woningen moeilijk maakt.
PvdA; presenteerde zeer sterk. Wees de coalitie op het ontbreken van iedere vorm van zelfreflectie. Gaat voor 30% soc. huur en 25% soc. koop. Wilde ter plekke harde afspraken maken met de andere partijen om binnen 100 dagen tot een gezamenlijk plan te komen om de sociale sector een boost te geven. Behalve de VVD gingen de anderen daarmee akkoord.
Inmiddels zijn de verkiezingen geweest. De VVD is natuurlijk weer de grootste partij in Voorschoten, maar zij kunnen het niet alleen. Welke coalitie komt er? Wat komt er terecht van bovenstaande beloften? Peter van Egmond. Bestuurslid HBVV.