Brit Qualm in actie in Lapland
Brit Qualm in actie in Lapland

Brit Qualm kan ook op natuurijs presteren

Algemeen

Wassenaar - Op kunstijs kende marathonschaatster Brit Qualm een meer dan voortreffelijk debuut in de topdivisie met een derde plaats tijdens een Marathon Cup in Eindhoven als hoogtepunt. Ook op natuurijs kan de 20-jarige Wassenaarse prima uit de voeten. Ze werd op 5 maart zelfs elfde tijdens de 150 kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht in Lulea (Zweden).

Door Hans Beukema

Vrijwel iedereen in de topdivisie- Irene Schouten was de grote afwezige- was in Lapland tijdens de Grand Prix Lulea van de partij. Daar reden zowel de mannen als de vrouwen in ruim een week tijd vijf opeenvolgende races variërend van 40 tot en met 150 kilometer. “Het is een mooie afsluiting van mijn seizoen. Ik had nog nooit vijf wedstrijden op natuurijs gedaan. Dit smaakt zeker naar meer”, vertelt ze trots. “In het begin dacht ik wel even, of ik dergelijk ijs wel leuk moest vinden. Ik had vanwege de milde winter in Nederland helemaal niet op natuurijs kunnen trainen. Ik heb alleen maar duurtraining kunnen doen. En tijdens de enige wedstrijd van deze winter in Noordlaren op echt ijs op 26 december was ik in Oostenrijk.”

Brit: “Alleen de eerste race ging slecht. Toen viel ik twee keer. Daarna eindigde ik steeds bij de beste twintig met die elfde plaats op de langste afstand als bekroning. Eigenlijk was vrijwel mijn hele seizoen goed. In het begin moest ik best wennen aan de races in de topdivisie. De wedstrijden worden op dat niveau veel harder gemaakt dan in de beloftendivisie, waar races meestal op een eindsprint uitdraaien.” Eenmaal ‘streetwise’ geworden in de topdivisie haalde ze elke wedstrijd punten. “Ik heb vooral geleerd, wanneer je bijvoorbeeld moet demarreren of juist een gat moet laten vallen. Dat ik in Eindhoven het podium haalde, had ik vooraf nooit kunnen vermoeden. Volgend seizoen ga ik voor een overwinning in een Marathon Cup.”

Dat gaat ze wel doen bij een nieuw team met de naam a6.nl Groot in auto’s. Haar huidige ploeg Team Fortune Coffee stopt met de ploeg in de topdivisie en gaat alleen met een vrouwenteam in de beloftendivisie verder. “Ik wilde sowieso een stap voorwaarts maken en bij dit team kan dat. Daarnaast hebben ze daar ook een skeelerploeg. Ik combineer marathonschaatsen en skeeleren al jarenlang.” Qualm gaat dan ook één keer per week met haar nieuwe ploeg in Thialf trainen. “Die reistijd vanuit Wassenaar heb ik daar wel voor over”, vertelt ze.

Een verhuizing naar Heerenveen is voor Brit geen optie. “Ik studeer nog Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool Leiden. De andere schaatstrainingen kan ik in Den Haag met het gewest Zuid-Holland doen. En ik blijf met mijn voormalige ploeggenoten zeker fietsen. Ik heb veel aan hen en de begeleiding van Team Fortune Coffee te danken.” Binnenkort begint ze aan haar skeelerseizoen.