Foto: Walter Lambert
Foto: Walter Lambert

NLdoet in sprookjes geloven

Algemeen

Er is niet veel nodig om het fraaie Berkhoutpark om te toveren in een sprookjesbos. Op vrijdagochtend 11 maart was het een goede fee gelukt om Roodkapje, Doornroosje, Sneeuwwitje, de boze heks, een kikker/prins en de prinses van 1001 nacht naar het park te laten komen. Hans was er ook, hij moest het zonder Grietje stellen, helaas. 

Door Josée Nan

Zo’n vijfendertig bewoners van woonzorgcentrum Adegeest togen samen met vrijwilligers naar het Berkhoutpark om de sprookjesfiguren te ontmoeten. Op een ‘bingokaart’ was te zien met wie er kon worden kennisgemaakt. Het leverde gezellige praatjes op en er werd snoep en koek uitgedeeld. Een aantal van de sprookjesfiguren had een vertrouwd gezicht voor de bezoekers. Medewerkers of vrijwilligers van Adegeest werden ondanks de vermomming herkend en kregen een warme omhelzing. Naast de bewoners van Adegeest waren ook enkele schoolklassen uitgenodigd om naar het sprookjesbos te komen.
NLdoet was de motor achter deze activiteit. Ieder jaar organiseert het Oranje Fonds in het tweede weekend van maart een grote vrijwilligersactie waarbij aan Nederlanders wordt gevraagd een dag vrijwilligerswerk te doen. Vaak is dat het plegen van onderhoud aan een tuin of aan een clubgebouw.

Woonzorgcentrum Adegeest koos dit jaar bewust voor een activiteit waar bewoners direct plezier aan kunnen beleven en waarbij het leggen van contact centraal staat. Het opzoeken van verbinding met de buurt, met andere leeftijdsgroepen en met de mantelzorgers van de bewoners vormt een belangrijke waarde voor het woonzorgcentrum. Evenals het motto “leven leiden wat je lief is”, waarin tot uitdrukking komt dat in de verzorging van de ouderen waar mogelijk rekening wordt gehouden met hun behoeften. Met de bewoners - of ze nu in Adegeest verblijven vanwege somatische of psychogeriatrische klachten - op zoek gaan naar geluksmomenten. Vrijwilligers kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Samen een kopje koffie drinken, een wekelijkse wandeling, de voorleesmeneer die de afdelingen langsgaat. Adegeest heeft zo’n vijfenzeventig vrijwilligers, maar kan nieuwe vrijwilligers goed gebruiken. Ze worden ingezet bij bestaande activiteiten en kunnen zelf ook ideeën aandragen. In het Berkhoutpark heeft meneer Vink de laatste krul gezet bij de sprookjesfiguren op zijn bingokaart. Ik vraag hem naar zijn favoriet. Daar hoeft hij niet lang over na te denken. Zeer onder de indruk is hij van de prinses, wat niet verwonderlijk is. Achter de prinses gaat Joyce schuil, een vlotte eenentwintigjarige studente, die in het derde jaar van haar opleiding verpleegkunde stage loopt in Adegeest.