Bert Boter was een goede haas voor Irene Kuin
Bert Boter was een goede haas voor Irene Kuin

Irene Kuin blijft maar winnen

Algemeen

Voorschoten- Irene Kuin blijft maar winnen. De atlete van Voorschoten’97 zegevierde zondag bij de uitgestelde Nieuwjaarsloop in Leiden. De club deed met meerdere ereplaatsen sowieso goede zaken in de verschillende klassementen van het Zorg en Zekerheid Circuit. De Nieuwjaarsloop was in maart duidelijk anders dan de gebruikelijke grauwe en koude editie begin januari. Met de stralende zon en de opkomende bloemen langs de kant van de weg had de titel Voorjaarsloop beter de lading gedekt. Ook het excuus van de te korte nieuwjaarsnacht was dit keer niet aan de orde. En dat was te zien aan de prestaties. De winst van Kuin op de 10 kilometer sprong het meest in het oog. Waar ze een week eerder bij de VoorschotenLoop, uitgerekend tijdens haar thuiswedstrijd, twee nog snellere tegenstanders trof en derde werd, was ze bij Leiden Atletiek weer een klasse apart. Met haas Bert Boter finishte ze precies na 40 minuten, maar liefst anderhalve minuut voor de nummer twee.
Het Voorschotense duo was iets te voortvarend vertrokken, waardoor ze in het tweede deel tijd verloren. Hoewel het nog steeds bijzonder snel is, liep Kuin hierdoor niet de tijd waarop ze vooraf had gehoopt. Zondag heeft ze echter een nieuwe kans in Lisse, dat bekend staat om zijn snelle parcours. Met drie overwinningen op rij in haar leeftijdscategorie lijkt de snelle atlete in elk geval onbedreigd op weg te gaan naar circuitwinst. Ook Marijke Rog blijft in de race voor een podiumplaats aan het einde van het seizoen. In haar leeftijdscategorie werd ze zondag knap derde met een tijd van 52.44.
De deelnemers aan de 5 kilometer moesten vooral kijken naar hun klassering, omdat het parcours zo’n 100 meter te lang was. De tijden vielen daarom iets hoger uit. Bastiaan Langeveld was de rapste van alle Voorschotenaren. Hij kwam uit op 19.05 en eindigde daarmee als derde bij de mannen 35-44 jaar. Bij de dames liep Eeke Landman – Sinnema (21.32) net het podium mis. Ze eindigde drie seconden na de nummer drie. Desondanks kan Landman - Sinnema tevreden zijn met de winst in haar leeftijdscategorie. Vlak achter haar werd Judith van der Pluym (21.50) vijfde. Ook zij doet volop mee in het klassement, dankzij een tweede plaats bij de vrouwen senioren. Net als vorige week won Rosa den Outer bij de meisjes tot en met 15 jaar. Dit keer had ze 24.42 minuten nodig om de finish te bereiken.
Op de lange afstand kwamen namens Voorschoten’97 alleen Allard Lambers, Col Grootjans en Walter Boon aan de start. Met de wedstrijden zo kort op elkaar verkozen de andere lopers van de lange adem een training of een kortere afstand boven deze 15 kilometer. En daar valt iets voor te zeggen.
Lambers finishte na een razendsnelle 56.50 minuten, goed voor een zevende plaats overall. Bij de mannen senioren werd hij derde. Grootjans eindigde in zijn leeftijdscategorie zelfs als tweede met 1.03,43. Boon koos er verstandig voor om er een lange duurloop van te maken zodat hij andere wedstrijden weer kan pieken. Hij zette een tijd neer van 1.24,58.