Afbeelding
Foto:

Grote Lijsttrekkersdebat druk bezocht

Het Grote Lijsttrekkersdebat’ van Voorschoten van afgelopen maandag in het Cultureel Centrum in Voorschoten trok weer veel belangstelling. Tijdens de avond gingen de lijsttrekkers van het CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP, Voorschoten Lokaal en VVD met elkaar in debat over zaken als bouwen en wonen, de bereikbaarheid van Voorschoten, de bestuurlijke toekomst van het dorp, het centrum en huisvesting voor cultuur. Elk onderwerp werd ingeleid met een video waarin dezelfde vragen zijn gesteld aan willekeurige inwoners.

Door Hans Beukema

De organisatie was in handen van de Ondernemersvereniging Voorschoten (OVV), de Voorschotense Krant (VSK) en Omroep Sleutelstad en werd geleid door Sleutelstad-journalist Lieuwe van Slooten. Het Cultuurcentrum leidde tot verhitte discussies tussen onder andere het CDA en GroenLinks. Waar het CDA voorstander is van de Kruispuntkerk voor het huisvesten van een nieuw cultuur centrum met daarin onder andere de bibliotheek en het Filmtheater is GroenLinks mordicus tegen. ,,De Kruispuntkerk is veel te klein daarvoor. En het afbreken van deze kerk zit er ook niet direct in, omdat zij een monumentenstatus bezit”, legt Albert Deuzeman van GroenLinks uit. ,,We willen wel graag dit jaar nog een besluit nemen over het een nieuw cultuurhuis”, vertelt René Zoetemelk van het CDA. Er liggen al ruim vijftien jaar plannen voor een nieuw cultuur centrum.
Het idee van het gemeentebestuur was maanden terug nog om het nieuwe cultuurhuis, ook wel de multifunctionele accommodatie, op de plek van de huidige bibliotheek aan de Wijngaardenlaan te realiseren. Dat gebouw zou dan grondig gerenoveerd worden waardoor er ruimte komt voor diverse lokalen, spreekkamers en een kleine zaal die via verschuifbare deuren groter gemaakt kan worden. Vanwege grote politiek commotie werd de besluitvorming uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen.

Daarna gingen de partijen met elkaar in debat over het centrum van Voorschoten. Arnold Posthuma (PvdA) verweet de VVD dat het gemeentebestuur de afgelopen jaren te weinig heeft gedaan, om het centrum bruisender te maken. "Wij willen meer geld vrijmaken voor het centrum en extra steun voor de ondernemers”, counterde Paul de Bruijn (VVD). De SP dacht daarbij aan het parkeervrij maken van de Voorstraat met zijn vele horecagelegenheden. "Deze straat moet de huiskamer van Voorschoten zijn”, vond Erik Maassen (SP). "Dat is best lastig, omdat daar ook veel mensen wonen. Autoluw maken ligt meer voor de hand”, stelde Albert Deuzeman.
Ook de woningbouw leidde tot interessante discussies. "Er is nog voldoende plek om te bouwen zoals bij de ijsbaan”, zei fractievoorzitter Adriaan Andringa (D66). Martine Zoun (Voorschoten Lokaal) daarentegen wees die locatie af. "Houd die plek juist groen. Bij de ijsbaan kun je beter recreatiebestemmingen zoals een skeelerbaan realiseren.” Partijen verschilden daarnaast sterk van mening over het percentage te bouwen sociale huurwoningen. "Wij willen 800 woningen bouwen waarvan de helft sociale huurwoningen zijn. Dat is hard nodig”, vond Erik Maassen. "Dat klinkt leuk. Om dat te financieren moeten de andere helft uit villa's bestaan. Willen we dat wel?”, wierp Adriaan Andringa de fractievoorzitter van de SP voor.
De politieke partijen waren het tot slot het meest eens over het behoud van het zelfstandige karakter van Voorschoten. "We kunnen met onze ambtelijke organisatie daaraan voldoen. Je moet wel realistisch zijn. In de afgelopen jaren is dat te weinig gelukt”, sloot Andringa af.