Foto: Elly Vogelaar
Foto: Elly Vogelaar Foto:

Senioren van Voorschoten in debat
met politieke partijen

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. De Vereniging Ouderenbelang Voorschoten greep de kans een politieke avond te organiseren in het verenigingsgebouw aan de Prof. Einsteinlaan. De diverse partijen konden zo specifiek ingaan op hun politieke programma’s inzake ouderenbeleid, veiligheid, geschikte woningen en vooral hoe voorkom je eenzaamheid bij ouderen?

Met circa 40 geïnteresseerden zat de zaal redelijk vol op woensdagavond 2 maart. Alle partijen waren aanwezig en onder leiding van gespreksleider Peter de Boer kregen zij uitgebreid de gelegenheid hun standpunten te uitten. Alle partijen zijn het erover eens dat de woningnood in Voorschoten een groot probleem is en dat het goed zou zijn veel seniorenwoningen te bouwen teneinde de doorstroming te bevorderen. VVD en CDA hebben specifiek het oog op het creëren van hofjeswoningen voor senioren op het MOC-terrein in het centrum en op locatie Vlietschool. GroenLinks, SP en PvdA zijn wat dat betreft ook voor kleinschalige aanpak en voorstander van seniorenwoningen in het centrum. D66 ziet mogelijkheden op het terrein van Huize Bijdorp. Voorschoten Lokaal onderschrijft al deze initiatieven.
Alle partijen zijn het er verder over eens dat, om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, het verenigingsleven en met name de buurthuizen een grote rol speelt. SP, GroenLinks en PvdA willen dan ook de subsidies voor de verenigingen verhogen. Door zorg en andere zaken te concentreren in buurthuizen kunnen de voorzieningen naar hun oordeel beter in stand blijven. In dit kader werd vanuit het publiek geopperd dat het zwembad een belangrijke rol speelt als ontmoetingsplaats voor ouderen. Alle partijen zijn het er wel over eens dat het zwembad vanwege deze belangrijke sociale rol open zou moeten blijven. Wel was de VVD zo eerlijk om aan te geven dat het financieel wel haalbaar moet zijn dat Voorschoten een zwembad behoudt.
Uit het publiek kwam verder de klacht dat de gemeente slecht bereikbaar is en dat het lang duurt voordat op aanvragen wordt beslist. Dit werd door alle partijen onderschreven. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat het ambtenarenapparaat van Voorschoten en Wassenaar inmiddels gescheiden is, maar nog niet alle vacatures zijn vervuld. Er wordt hard aan gewerkt dit probleem op te lossen. Uiteindelijk werd de bijeenkomst om 22.00 uur afgesloten en kan worden teruggekeken op een informatieve avond waarbij voor iedereen voldoende ruimte bestond om zijn of haar visie op lokale problemen naar voren te brengen.