Foto: Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar
Foto: Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar Foto:

Taalcafé Voorschoten: Nederlands spreken door het te doen!

Iedere vrijdagmiddag is er van één tot ongeveer half drie een Taalcafé in de bibliotheek van Voorschoten. Inwoners van Voorschoten van buitenlandse komaf ontmoeten elkaar en vrijwilligers om in het Nederlands met elkaar te praten. Net als in een gewoon café is iedereen welkom. De koffie en thee staan klaar. Meer taalvrijwilligers zijn gewenst. Ook zij kunnen op vrijdagmiddag gewoon binnenlopen; aanmelden vooraf is niet nodig.

Door Josée Nan

Op 4 maart was wethouder Paul de Bruijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de herstart van het Taalcafé, dat vanwege de coronamaatregelen lange tijd niet door kon gaan. Vanaf de start op 13 september 2019 heeft het Taalcafé in totaal zo’n dertig bezoekers gehad. De deelnemers komen van heinde en ver. Het kunnen statushouders zijn die als vluchteling in Nederland zijn terechtgekomen of expats die voor hun werk of dat van hun partner hier zijn beland.
Vóór corona kwamen er minimaal vier en maximaal negen bezoekers naar het Taalcafé. Op deze vrijdagmiddag zijn Teresa, Rania en Isabel aanwezig, die hun wortels in respectievelijk Italië, Griekenland en Schotland hebben. Het gesprek wordt gevoerd met vier enthousiaste vrijwilligers van het Taalcafé en de wethouder niet te vergeten. Het begint ermee dat hij uitlegt hoe gemeenten in Nederland worden bestuurd en dat de aanstaande verkiezing van de gemeenteraad spannend is. Hij wil graag doorgaan als wethouder voor zijn partij, maar wat gaan de kiezers zeggen?
Het gesprek wordt gewoonlijk gevoerd aan de hand van een thema. Bezoekers en vrijwilligers leren op een informele manier en in een ontspannen omgeving van elkaars cultuur, wat erg verrijkend is. Dit keer wordt Teresa, Rania en Isabel gevraagd te vertellen wat voor hen de waarde is van het Taalcafé. Ze noemen het brede scala aan onderwerpen, het rustige spreektempo, de concentratie en de aandacht die iedereen opbrengt, het niet overschakelen op het Engels als je elkaar in eerste instantie niet goed begrijpt.
Paul de Bruijn wil graag weten wat het leven in Nederland anders maakt. Rania vindt het verbazingwekkend dat senioren in Nederland zo sportief zijn, ze ziet ze kano varen op de Vliet! Als je in Griekenland op leeftijd bent, ga je buiten op een bankje zitten om van de zon te genieten en een praatje aan te knopen. Minder lichaamsbeweging voor de oudere Griek, maar meer sociale contacten. Nederlanders kunnen last hebben van eenzaamheid volgens Rania. Wat is hier aan te doen? Een mooi gespreksonderwerp voor een volgend Taalcafé.