Afbeelding
Foto:

Storm Eunice in Voorschoten

Een heftige storm teisterde vrijdag Nederland. Veel berichten in de media over omgewaaide en afgeknapte bomen en afgebroken takken met alle gevolgen van dien. In Voorschoten waaiden 40 à 45 bomen om of knapten af. Alle hens aan dek dus voor de medewerkers beheer openbare ruimte van de gemeente, die piketdienst hadden. In goede samenwerking met de medewerkers van de vrijwillige brandweer en lokale aannemers is er het hele weekend hard gewerkt om de geblokkeerde wegen ‘vrij te zagen’ en het hout af te voeren.
Daarbij werden ze soms ‘geholpen’ door ondernemende particulieren op zoek naar brandhout. Dat is niet de bedoeling. Op zaterdag en zondag was het bepaald niet windstil en was het gevaarlijk om rondom de beschadigde bomen aanwezig te zijn. Kennis van bomen is nodig om te weten hoe de zaag er op een veilige manier kan worden ingezet of om te zien dat een boom bij een volgende windvlaag alsnog kan omgaan. Daarnaast zijn de bomen eigendom van de gemeente Voorschoten, die het hout kan verkopen of gebruiken.
Zo kunnen neergelegde boomstammen op een vriendelijke manier duidelijk maken dat in de berm niet mag worden geparkeerd. Volgens een eerste voorzichtige schatting bedraagt de schade om en bij € 50.000. Dit bedrag is nodig om de bomen af te voeren en nieuwe exemplaren te planten. Gelukkig is de gemeente Voorschoten in het kader van het beheer van het openbaar groen al druk doende geweest met het vervangen van Canadese populieren, bijvoorbeeld in de wijk Adegeest. Anders had Eunice zeker meer schade berokkend.
Josée Nan