De BestuursEffect Rapportage Voorschoten: veel beloften niet waargemaakt

In het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen buitelen politici weer over elkaar heen met spraakmakende beloften om kiezers te verleiden. Maar wat komt er van die beloftes terecht? In de BestuursEffect Rapportage heeft de Alliantie Burgers Voorschoten dit nader onderzocht. Wat blijkt? Minder dan de helft van de gedane beloften uit 2018 is waargemaakt.

Rob van Engelenburg en Jeroen Weekenborg steken van wal. “Zeker in verkiezingstijd doen politici vele beloften. Iedereen kent het “kwartje van Kok” of de “1000 euro van Rutte” nog wel. Een vierjaarlijks wederkerig fenomeen dat we al vaker gezien hebben. Maar wat wordt er waargemaakt? Schijnt boven de wolken niet altijd de zon? Het gaat wel om aanzienlijke bedragen, de inzet van vele ambtenaren en bestuurders en stevige impact op de inwoners van Voorschoten. In Voorschoten gaat het in 4 jaar tijd om ruim 200 miljoen euro publieke middelen en circa 175 ambtenaren. Wel vreemd dat dit niet structureel en onafhankelijk geëvalueerd wordt. Ook nuttig voor de kiezer."
Aanleiding voor de Alliantie Burgers Voorschoten om dit eens te onderzoeken voor Voorschoten. Op basis van documenten als het coalitieakkoord, uitvoeringsplan, gesprekken met sleutelinformanten en eigen analyses is de BestuursEffect Rapportage samengesteld. Zie de website voor het gehele rapport: alliantie-burgers-voorschoten.nl/producties/2022-02-07%20BestuursEffect%20Rapportage%20Voorschoten.pdf

Rob en Jeroen: "Op 11 themavelden, zelf benoemd door de coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks zijn de feitelijke resultaten nagegaan. Op het gebied van woningbouw, financiën, lokale economie, voorzieningen, duurzaamheid/ innovatie, burgerparticipatie etc. Met als resultaat voor Voorschoten: ruim minder dan de helft van de beloften zijn waargemaakt en het overall rapportcijfer van dit College op school zou een 4 zijn. Met name op het vlak van burgerparticipatie, woningbouw en financiën zijn de resultaten ondermaats. Juist dit zijn erg belangrijke onderwerpen voor burgers. Maar ook doelstellingen op het vlak van bereikbaar, duurzaamheid en cultuur erfgoed scoren een stevige onvoldoende. Op het vlak van voorzieningen, zorg, de toegankelijke samenleving en groen zijn wel stappen gezet.
De Alliantie Burgers Voorschoten vindt terugblikken aardig maar ervan leren beter. Met name de vele aanbevelingen voor College, gemeenteraad, burgers en maatschappelijke organisaties zijn dan ook relevant. Met de bestuurlijke effectrapportage wordt inzicht gegeven in behaalde prestaties, ook om de samenspraak/samenwerking tussen burgers en overheid te bevorderen. Wat kan leiden tot een meer onderbouwde stemkeuze, burger betrokkenheid bij het openbaar bestuur te vergroten en de gemeente als lerende organisatie te versterken. Kortom: een instrument dat navolging verdient, want er is veel te winnen.”