Foto: Celine Knijnenburg
Foto: Celine Knijnenburg Foto: Celine Knijnenburg

Jutter Thijs op de Nutsbasisschool:
"Weg met het zwerfafval!”

Op donderdag 16 februari kwam jutter Thijs de groepen 5 en 6 van de Nutsbasisschool bezoeken. Hij kwam met een duidelijke missie: Wat kunnen we doen aan het zwerfafval! Met zijn accordeon, meezing zeemansliederen (over plastic en de plastic soep) en juttersverhalen, nam hij de kinderen mee in de wondere wereld van de zee, de plastic soep en de effecten die dit heeft op het zeeleven. Nadat duidelijk was geworden hoeveel problemen het zwerfafval en met name het plastic allemaal kunnen veroorzaken, was het tijd om met z'n allen op pad te gaan.
Gewapend met prikkers en jutterstassen ging eerst groep 6 en later groep 5 de wijk in. De tassen waren snel gevuld en de kinderen schrokken van de hoeveelheid zwerfafval die ze in een uur tijd hadden verzameld. Iedereen was het erover eens dat dit anders moet.De kinderen kregen als eindopdracht het maken van een poster die ervoor moet zorgen dat er minder zwerfafval komt. Wat een creatieve ideeën kwamen er los bij de kinderen.
De gemeente Voorschoten heeft deze lessen kosteloos ter beschikking gesteld. Aan het eind van de actie kiest de gemeente Voorschoten twee posters uit. Deze worden op een vuilniswagen geplaatst. Dus als u binnenkort prachtige teksten en tekeningen op de vuilniswagens in de gemeente Voorschoten voorbij ziet komen, weet u hoe deze tot stand gekomen zijn.