Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg

Pluriformiteit Wassenaarse politieke partijen weerspiegelt zich op eigen sites en in socials

Algemeen

Wassenaar - Het is te hopen dat de stabiliteit van de nieuwe gemeenteraad sterker is dan die van sommige verkiezingsborden die storm Eunice niet konden weerstaan. Het bord op het Rozenplein ging helemaal plat, even verderop aan de Clematislaan halveerde Eunice het aantal deelnemende partijen pardoes met de helft. Het plakken van posters behoort in deze tijd tot het cultureel erfgoed van Wassenaar. De boodschappen van kandidaten en hun partijen vullen al enkele maanden de zendtijd voor politieke partijen in deze krant. Maar hoe presenteren de partijen zich op hun eigen digitale thuisbases?

Door Jos Knijnenburg

De afdeling Wassenaar van de VVD is te vinden op vvdwassenaar.nl. De site opent met (liberaal) nieuws waarbij het strak weergegeven digitale archief teruggaat tot 2015. Vanuit Raadhuis De Paauw, door de VVD getypeerd als “een parel voor alle Wassenaars” blikt lijsttrekker Caroline Klaver-Bouman deze week in Elsevier terug op de seksrel. Terecht natuurlijk. Op 19 februari was het immers precies 10 jaar geleden dat Ben Paulides een negental door DLW en WWW aan B en W gestelde vragen ”over gedrag wethouder” naar 7 media mailde, de rest werd een wel erg dure geschiedenis. In de op de liberale site vermelde standpunten staat dat de VVD stabiliteit heeft gebracht in het bestuur. Onder de button ‘activiteiten’ is schraalhans keukenmeester met nog 3 weken te gaan. Kandidaten, bestuur en fractie staan overzichtelijk vermeld en de VVD gooit onder de button ‘expats’ een reddingsboei uit naar alle expats die onze taal niet machtig zijn.

Het CDA is verhuisd van cdawassenaar.nl naar cda.nl/wassenaar. Daarop heel veel christendemocratisch nieuws met een archief dat slechts een jaar terugkijkt, biografietjes van de kandidaten en de standpunten van de partij. Opvallend is de prominente verwijzing naar de facebookpagina van het plaatselijke CDA. Net als het CDA is ook D66 via de landelijke wapenbroeders te vinden via D66.nl/wassenaar. Ook hier zijn snel de standpunten en de eigen mensen te vinden, met soms heel aardige weetjes. Op de site veel info hoe Wassenaar een klimaatneutraal dorp moet en kan gaan worden. Uit de eigen agenda blijkt dat D66 op 5 maart per fiets de randen van Wassenaar gaat bezoeken. Van Noord (Groene Zone) tot Zuid (ANWB-terrein) dus dat wordt doortrappen. Op het digitale adres van de Wassenaarse sociaal democraten wassenaar.pvda.nl is onderaan de homepage de landelijke partij niet ver weg. De rijke bloemlezing aan berichten en filmpjes die een heel decennium bestrijkt is verrassend. Via de site van de PvdA kan in contact worden gekomen met een uit vrijwilligers bestaand ombudsteam voor leden en niet-leden die bij de overheid, bedrijven of organisaties in de knel zijn gekomen. Van de socials lijkt vooral Facebook de belangrijkste rode draad naar de kiezers te vormen.

De site van GroenLinks Wassenaar is te vinden op het adres wassenaar.groenlinks.nl. Dat is uiteraard met alles over de mensen en de standpunten. Dat is een nieuwsarchief dat bijna 13 jaar terug in de tijd gaat, maar ook een gelikt campagnefilmpje waarin we oud-boegbeeld Antoon Claassen als postbode voorbij zien komen. We zien heel veel fietsende mensen met mooie wensen voor het dorp. Opvallende button: ‘Kom in actie’. De site democratischeliberalenwassenaar.nl kent nogal wat achterstallig onderhoud. Onder ‘nieuws’ is vooral heel veel oud nieuws te vinden, het kopje ‘raadsvragen’ omvat slechts een glimp naar de jaren 2014-2018 en bij ‘dossiers’ zullen onderwerpen als “ondertunneling” en “Ambassade VS” weinig kiezers aanspreken. De link naar de actualiteit wordt bij DLW traditiegetrouw primair gestalte gegeven via twitter. Partijleider Paulides is dankzij een oude foto op de verkiezingsposters de afgelopen vier jaar geen dag ouder geworden. Lokaal Wassenaar richt zich via lokaalwassenaar.nl net als de VVD ook op de expatgemeenschap, kwantitatief ook voor de tweede partij in de raad een interessante doelgroep. Op de homepage een bloemlezing aan eigen berichten en een button die verwijst naar de komende verkiezingen waar de eigen kandidaten slechts op worden genoemd. De qua lay-out meest opvallende site is hartvoorwassenaar.nl die de naam wel heel erg letterlijk in beeld brengt en direct verwijst naar socials. Henri Hendrickx mag dan het gezicht van Hart voor Wassenaar zijn, de partij heeft procentueel de meeste vrouwen op de kieslijst staan en wil dat op facebook graag weten.