Afbeelding

Muzikaal palet van poëzie in jazztheater Het Deijlerhuis

Algemeen

Wassenaar - Nederlandse jazz van wereldformaat. Zo kun je het kwartet rond saxofonist Yuri Honing rustig noemen. Met Wolfert Brederode op piano, Gulli Gudmundsson op bass, en trommeltovenaar Joost Lijbaart op percussie stonden afgelopen zondagmiddag vier zeer gerenommeerde musici op het podium van jazztheater Het Deijlerhuis.

Helaas waren de versoepelingen van de coronamaatregelen nog niet van kracht. Maar dit zorgde met de gezellige tafeltjes tussen de stoelen wel weer voor een extra intieme sfeer in de zaal. Yuri Honing is met zijn muziek lastig te vangen onder een enkele noemer. Hokjesgeest is voor hem ook een gruwel. Geen platgetreden standards of obligaat getoeter. Het laat zich het beste samenvatten als lyrische jazz, onbegrensd en meeslepend.
De band speelde eigen repertoire van diverse albums (‘Desire’,’Goldbrun’, ‘Bluebeard’ o.a.). Een duidelijke rode draad is de poëzie als inspiratiebron. Maar ook werkt het soms andersom, waar Joost Zwagerman op verzoek een klein libretto schreef bij ‘Desire’ bijvoorbeeld.
Met ‘A room with a view’ (Forster?) en ‘She walked in beauty’ (Byron) zette het viertal gelijk de toon. Ook inspireren Scott Fitzgerald (‘Bits of Paradise’) en Dylan Thomas (‘Do not go gentle into that good night’) de muziek van Honing.
De Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges zei ooit dat poëzie niet altijd volledig begrepen hoeft te worden. Net als bij muziek gaat het bij de beleving meer om voelen dan om weten.
Muziek van dit kwartet eist de aandacht op. En die kreeg het volledig.
Met wat optimisme mag op 13 maart de zaal weer volstromen. Dan stapt een ander muzikaal talent het podium op, saxofoniste Kika Sprangers. Dat is dit keer een kwintet, met ook Anna Serierse (zang), Koen Schalwijk (piano), Alessandro Fongaro (bas), en Willem Romers (drums).
Een deel van de kaarten is al gereserveerd, dus kruip gelijk even het internet op om zeker te zijn van een plaats (jazzsocieteitwassenaar.nl). We zien u graag komen! Van 16.00 tot 18.00 uur met een smakelijke pauze!
Marcel Franken