Afbeelding
Foto:

CDA-kandidaat Helma van der Wende stelt zich voor

CDA Voorschoten heeft haar verkiezingsprogramma Duurzaam Voorschoten samengebracht onder zeven V’s: Voorschoten, Vertrouwen, Voorzieningen, Verbinding, Verenigingen, Veiligheid en Verduurzaming. Deze week stelt Helma van der Wende, nr. 5 op de CDA-lijst, zich voor.

Vanuit het verkiezingsprogramma spreken de thema’s verbinding en veiligheid mij enorm aan. Ze zijn ook nauw verbonden met elkaar. Als ambtenaar heb ik me 25 jaar voor Voorschoten ingezet. Als project- en teamleider heb ik gebouwd aan Starrenburg II, Krimwijk II, Van der Hoevenpark, scholen en sportvelden, woningen, speelplekken voor de kinderen, ook met een handicap, veilige fietsroutes en verlichting. Deze elementen bepalen het dagelijks leven van Voorschotenaren. Voor mij is en blijft Voorschoten een echt dorp. Alle zeer gewaardeerde basisvoorzieningen ziijn op loop- en fietsafstand. Veel Voorschotenaren kennen elkaar “wel ergens van” en zijn daardoor met elkaar verbonden: kinderen, jongeren en ouderen, kennen elkaar al van school, de zwemles, judo, voetbal, de muziekvereniging, het buurthuis, de VOV of een van de vele andere verenigingen, die Voorschoten rijk is.
Die diepe verbondenheid geeft ook een veilig gevoel. Je weet dat er altijd wel iemand voor jou, je ouders of kinderen, klaar staat, als het nodig is. De verbinding, het netwerk, werkt ook als vangnet in moeilijke tijden. In coronatijd hebben we gezien wat het ontbreken van echte verbindingen en het samendoen kan betekenen. Denk daarbij aan eenzaamheid en meer individualisme en polarisatie. Ik heb gelukkig ook mooie initiatieven gezien van buren die voor elkaar koken en overburen die opeens niet meer een kantoor delen met collega’s, maar met straatbewoners. Mijn achterbuurvrouw, die mijn zoon en de buurjongen dagelijks onderwijs zag volgen achter hun schermpje op zolder, bracht wat lekkers voor de jongens. We letten op elkaar en zorgen voor elkaar.
In de dagelijkse praktijk is de steun van anderen niet altijd genoeg en moet de gemeente ook ondersteunen. Gezamenlijk, gemeente, buurtbewoners en de vele vrijwilligers kunnen we veel betekenen voor hulpverlening, sociale cohesie, verbinding en veiligheid. De gemeente moet daarbij niet alleen zorgen voor financiële en sociale regelingen. De gemeente moet zich echt verbonden voelen met de inwoners en het dorp: raadsleden, collegeleden en ambtenaren. Ze moeten weten wat er leeft en speelt in Voorschoten en een luisterend oor bieden. Met de geschetste achtergrond wil ik me volop blijven inzetten voor Voorschoten en de Voorschotenaren. Nu als raadslid voor het CDA ga ik voor een verbonden en veilig Voorschoten.