Yuri Honing Acoustic Quartet met WolfertBrederode: grensverleggende muziek inJazztheater Het Deijlerhuis

Algemeen

Wassenaar - Yuri Honing wordt door menigeen als één van de markantste saxofonisten van zijn generatie gezien. Hij wil muziek niet in hokjes opdelen, maar verbindt het liefst allerhande muziekstijlen met elkaar. Yuri Speelt net zo makkelijk en graag pop als jazz, pure improvisatie of klassieke muziek. Kortom, hij is een voortreffelijke cross-over muzikant en dito componist die zondagmiddag 13 februari a.s. met zijn Acoustic Quartet te gast zal zijn op het jazzpodium van Jazz Sociëteit Wassenaar. 

Als drievoudig winnaar van een Edison en in 2012 is terecht gelauwerd met de in Nederland meest prestigieuze onderscheiding in de jazzmuziek, de Boy Edgar Prijs. Hij had midden- en eind jaren negentig met twee ‘popalbums’ als aanstormend muzikaal talent succes. Maar tegelijkertijd speelde hij met toetsenist Misha Mengelberg een jazzalbum vol, dat geheel door improvisatie tot stand was gekomen. Pop en jazz zijn voor Yuri Honing geen onverenigbare muziekstijlen maar muziek waarin alles kan samensmelten. Zo benadert Yuri dus ook de klassieke muziek. Al in 2002 werkte hij succesvol samen met het Amsterdams Concertgebouworkest, hetgeen resulteerde in het bijzondere album ‘Memory Lane’.
Yuri gaat samenwerkingsverbanden aan met muzikanten uit de Arabische muziek, de popmuziek en de moderne dance. En ook in het buitenland maakt hij naam getuige zijn samenwerking met grote namen als Paul Bley, Gary Peacock, Paul Motian en gitarist Pat Metheny. Het gaat bij het Yuri Honing Acoustic Quartet niet alleen om de frontman. Alle andere bandleden zijn grote namen in de vaderlandse jazz met een indrukwekkende staat van dienst.
Pianist en ex-Wassenaarder Wolfert Brederode heeft met een lange rij musici gewerkt. Hij stond meerdere malen op podia van het North Sea Jazz festival. Joost Lijbaart is als slagwerker een begrip in Nederland, en werkt al meer dan dertig jaar met Yuri Honing samen. En de IJslandse Gulli Gudmundsson is sinds zijn komst naar ons land een veelgevraagd én veelgeprezen bassist in de vaderlandse jazzscene. Kortom: een kwartet jazzmuzikanten om de vingers figuurlijk bij af te likken.

Wat zouden wij als JSW deze musici graag een groot publiek gunnen. Helaas laten de nog geldende coronamaatregelen dat niet toe. Daarom zal dit concert in Jazztheater Het Deijlerhuis slechts voor zo’n 45 liefhebbers toegankelijk zijn. Mét geldige QR-code én mondkapje tijdens het lopen in het theater. Maar dan ook een concert in een intieme setting mét heerlijke stoelen, sfeervolle theaterverlichting en natuurlijk koffie, thee, wijn, bier en fris plús de vermaarde Bourgondische Bitterballen! Voor verdere info en kaarten: jazzsocieteitwassenaar.nl
Graag tot ziens in onze nieuwe JSW-jazzclub aan de Hofcampweg 3 te Wassenaar!
Hans Groeneveld