Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg

Realisatieplan Verkeersonderzoek met doorloop tot 2030 is ter inzage gelegd

Algemeen

Het Realisatieplan Verkeersonderzoek 2021-2030 ligt tot 18 maart a.s. ter inzage. Alle inwoners van Wassenaar kunnen de komende weken laten weten wat ze van het plan vinden. Alle informatie over de inspraak en ook het plan zelf is te vinden op wassenaar.nl onder de button ‘actuele projecten’. Op afspraak is het plan ook fysiek bij de receptie van het Gemeentekantoor in te zien. Op 21 februari a.s. organiseert de gemeente tussen 17.00 en 19.00 uur een “spreekuur” waarvoor men zich van tevoren per mail dient aan te melden. Wie wil reageren moet er rekening mee houden dat de politiek door middel van aangenomen moties en amendementen inmiddels een flinke ruk aan het stuur van B en W heeft gegeven.

Door Jos Knijnenburg

Het hoofdstuk uit het Realisatieplan Verkeersonderzoek, dat vorig jaar het meeste stof deed opwaaien, betreft een aantal beschreven alternatieven voor doorgaand verkeer tussen de N441/Katwijkseweg in de N14/N44. Uit het voorafgaande Verkeersonderzoek is gebleken dat op een aantal wegen in Wassenaar sprake is van een hoog percentage doorgaand verkeer tussen de Leidse regio en Den Haag. “Ongewenst”, zo wordt in het Realisatieplan gesteld. In het plan worden drie projecten beschreven. Die moeten ertoe bijdragen dat ongewenst doorgaand verkeer niet langer gebruik maakt van de Wassenaarse wegen, als hun bestemming niet in Wassenaar ligt. De achterliggende gedachte is daarbij dat automobilisten wegen in Wassenaar gaan mijden, wanneer zo’n route niet sneller is en daardoor als “ongewenst” wordt ervaren.

Hierbij wordt aangegeven dat uit het Verkeersonderzoek is gebleken dat de opening van de Rijnlandroute in 2023 zal zorgen voor een verlichting van de verkeersdruk in Wassenaar en een verschuiving van verkeer vanuit Wassenaar naar de N44. Hoewel de druk op de wegen in het dorp daardoor “enigszins” zal afnemen, is dit nog onvoldoende. Om doorgaande verkeer tussen de N441 en de N14/N44 als het ware verder in de wielen te rijden, worden in het plan een drietal projecten beschreven. Met name het project dat beoogt om meer balans te brengen in Wassenaarse wegennet door een helder onderscheid te maken tussen wegen met een ontsluitingsfunctie (maximumsnelheid 50 km/uur) en een verblijfsfunctie (maximumsnelheid 30 km/uur, leidde tot veel ophef die zich ook manifesteerde in deze krant. Tijdens de raadsvergadering van 14 december jl., waarin het Realisatieplan werd vastgesteld, werd een serie moties (verzoek aan het college) en amendementen (wijzing van het raadsbesluit) aangenomen. Een amendement heeft ertoe geleid dat het college is opgedragen de mogelijkheid tot invoering van een maximumsnelheid van 30 km/uur in de bebouwde kom van Wassenaar te onderzoeken en de aanpak daarvan voor 1 maart a.s. aan de raad voor te leggen. De resultaten van het onderzoek moeten uiterlijk 1 september a.s. aan de (nieuwe) raad kenbaar worden gemaakt. Het besluit heeft een kanttekening. In de eerste fase van het Verkeersonderzoek is ook al studie naar de invoering van een 30 km-regime gedaan. 

Op basis van de uitkomsten is er voor gekozen om op een aantal trajecten (waaronder een groot deel van de route van bus 43 ten zuiden van de Lange Kerkdam) toch een maximumsnelheid van 50 km/uur te handhaven. Dit zou de doorstroming zou bevorderen. Het aangenomen amendement maakt dat er toch een “verdiepingsstudie” wordt uitgevoerd. Een duidelijk gebaar richting enkele wijken is de aangenomen motie waarin B en W wordt verzocht om de Jagerslaan pas in te richten als 30 km/uur zone nadat de Storm en de Schouwweg Noord zijn ingericht als 30 km/uur zone. Een aangenomen motie, om met Katwijk samen op te trekken richting provincie en Rijkswaterstaat om de N441/Katwijkseweg af te waarderen, heeft tot doel iets te doen aan de bron van veel sluipverkeer. In het Realisatieplan ook veel aandacht voor de fiets al is dat wat ondergesneeuwd bij alle ophef over de auto. Het gaat daarbij onder andere om verbetering van fietspaden, meer stallings- en oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen en een pakket aan maatregelen om de veiligheid van fietsers op de weg te verbeteren.
Op de foto een al toepaste maatregel waarvoor een spuitbus en sjabloon volstaan.