Foto; Rene de Wit
Foto; Rene de Wit

Voetballen bij Blauw Zwart maakt van Julian van den Berg een nog betere FIFA-speler voor Feyenoord

Algemeen

Wassenaar - Hij is opgegroeid in Wassenaar, volgde de St. Jan Baptistschool, het Adelbert College en de MBO-opleiding Media Vormgever. Nu geniet hij van een tussenjaar en in dit jaar bekwaamt hij zich verder in het FIFA-spel (de grootste online sportvideogame ter wereld dat ook in Nederland door miljoenen wordt gespeeld) en met content om meer volgers te krijgen op Instagram (JulianBerg1203). Van jongs af aan voetbalt hij bij Blauw Zwart en tegenwoordig ook professioneel FIFA-speler. Hij is goed, heel goed zelfs, hij staat onder contract bij Feyenoord en is hun e-speler die deelneemt aan de landelijke competitie van eredivisieclubs. Bij hem komen twee werelden samen, als e-sporter van Feyenoord moet hij dagelijks, in z’n eentje, trainen om mee te kunnen blijven doen met de absolute tot en daarnaast is er de sociale wereld, het met zijn team voetballen bij Blauw Zwart. Aan het woord de talentvolle voetballer en topgamer Julian van den Berg (21).

Door Jan Pieter Becker

“Op 6-jarige leeftijd werd ik lid van Blauw Zwart. Mijn vader had er gevoetbald en mijn opa ging er vaak kijken. Ik kwam terecht in team F8, samen met vrienden uit mijn klas en daarna heb ik alleen nog in selectieteams gezeten, te beginnen bij E1 en zo steeds hoger. Nu speel ik in het tweede elftal. We presteren wisselvallig maar het is een superleuk team. Het groepsgevoel en het spelletje maakt dat ik het met enorm veel plezier beoefen. Mijn vrienden zijn lid en het is goed voor mijn sociale contacten. Heel anders is het bij het FIFA-spel, dan zit ik alleen op mijn kamer achter een beeldscherm en oefen ik zeker 5 uur per dag, bij kwalificaties of wedstrijden zit ik zelfs 8 uur achter mijn computer. Heb op meerdere posities op het veld gestaan en dat maakt mij een betere gamer. Als kleine jongen was ik spits, nu sta ik op het middenveld. Heb door zelf te voetballen ongemerkt veel spelinzicht gekregen, bij het FIFA-spel zie ik waar de ruimtes liggen”.
Julian gaat verder: “Blauw Zwart is een leuke club, er wordt veel georganiseerd, vooral voor de jeugd. Altijd gezellig ook, mijn hele team blijft na de wedstrijd altijd in de kantine hangen en dan drinken we wat en eten een hapje. Dat is ook de reden dat ik blijf voetballen. Bovendien is het gewoon uitstekend om een teamsport te doen, goed voor ieders ontwikkeling. Die ontwikkeling is ook goed, omdat je op jonge leeftijd leert samen te spelen met anderen”. Dat vindt de voetballer positief.
Af en toe mag hij meetrainen met het eerste team “Dan ervaar ik toch wel een enorm niveau verschil tussen het die ploeg en het tweede elftal. Voor mij is de hoofdmacht van Blauw Zwart niet te combineren met mijn FIFA-verplichtingen. Iedere dinsdag heb ik competitie met e-spelers van de andere eredivisieclubs en dat is vaak in Purmerend, dat gaat voor op het voetballen buiten. Ik heb immers een contract. Regelmatig worden mijn wedstrijden uitgezonden op TV, bij ESPN, op dinsdag vanaf 18.00 uur, op het kanaal van de e-divisie”.