Ingrid Robeyns
Ingrid Robeyns Foto:

Debatavond met Professor Ingrid Robeyns: Rijkdom, hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord?

Op woensdag 9 februari a.s. organiseert de Raad van Samenwerkende Kerken van Voorschoten een debatavond over dit onderwerp. Het is immers weer erg actueel nu blijkt dat de corona-pandemie de kloof tussen arm en rijk nog weer extra vergroot heeft. De tien rijkste mensen zagen hun inkomen verdubbelen, schreef het dagblad Trouw niet zo lang geleden. De debatavond is in de kerkzaal van de Dorpskerk. Hij begint om 20.00 uur. Vanwege de covid-epidemie is een OR-code vereist om binnen te komen en binnen zitten we op een afstand van 1,5 meter. Ook is de avond om 21.30 uur afgelopen, opdat iedereen op tijd thuis kan zijn. Het is ook mogelijk de avond online bij te wonen. Wie de avond in de kerkzaal zelf of online wil bijwonen, moet zich aanmelden met het eigen e-mailadres bij ds. Freek L. Bakker, e-mail: f.l.bakker51@hotmail.com. De ‘online-aanwezigen’ krijgen dan namelijk een e-mail met instructie.

Op deze avond zal ook Tiny de Meijer van SchuldHulpMaatje Voorschoten aan het woord komen. Zij zal vertellen hoe het zit met de armoede in ons dorp. Wie is Professor Ingrid Robeyns? Ingrid Robeyns is hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Utrecht. In 2019 schreef zij een boekje met de titel Rijkdom: Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord? Vandaar dat de raad dacht dat zij een goede bijdrage zou kunnen leveren aan de debatavond van 2022. In het volgende interview vertelt zij iets meer over zichzelf.

Hoe bent U ertoe gekomen om U bezig te houden met gelijkheid en ongelijkheid?
Dat is een lastige vraag om te beantwoorden: ik kan me niet anders herinneren dat dit me al interesseert van toen ik kind was. Ongelijkheid hangt nauw samen met onrechtvaardigheid, en dat is de rode draad in de onderwerpen die mij bezighouden.
Wat bedoelt U met gelijkheid en ongelijkheid?
Er zijn verschillende vormen van ongelijkheid; ik doe vooral onderzoek naar socio-economische ongelijkheid. Ongelijkheden in de kwaliteit van leven van mensen, zijn in principe meetbaar; de vraag die mij als filosoof bezig houdt is in hoeverre die ongelijkheden te rechtvaardigen zijn.
Wat is Uw commentaar op het artikel in Trouw?
Trouw berichtte dat de tien rijkste mannen in de pandemie dubbel zo rijk werden. Ik zal in mijn lezing op 9 februari beargumenteren waarom we dit niet moeten willen.
Waarom zouden wij ons met dit onderwerp bezig moeten houden?
Hoe de verdeling van rijkdom is, hangt onder andere af van de economisch-politieke instituties, zoals ons belastingstelsel. Dat zijn keuzes die wij als burgers kunnen maken.
Wat kunnen we eraan doen?
Er zijn veel maatregelen mogelijk om ongelijkheid in te dammen. Een aantal daarvan zijn praktisch, zoals het sluiten van belastingparadijzen. Anderen zijn meer moreel of spiritueel, zoals ons afvragen: in hoeverre is wat rijken verdienen niet een kwestie van geluk, en zouden we onszelf niet moeten zien als onderdeel van een grotere gemeenschap die welvaart van individuen überhaupt mogelijk maakt?
Heeft U adviezen voor lokale gemeenten, zoals bijvoorbeeld Voorschoten?
Gemeenten kunnen zeker veel doen aan armoedebestrijding en verminderen van kansenongelijkheid. Maar het beperken van ongelijkheid door extreme rijkdom te beperken zal vooral op nationaal vlak en door internationale afspraken moeten gebeuren.

Freek Bakker