Jeroen Weekenborg (links) en Rob van Engelenburg met de toekomstige Fortuynwijk op de achtergrond
Jeroen Weekenborg (links) en Rob van Engelenburg met de toekomstige Fortuynwijk op de achtergrond Foto: Picasa

Wethouder Marcel Cramwinckel betreurt forse prijsstijgingen toekomstige woningen Fortuynwijk

Algemeen

In de editie van Groot Voorschoten van 7 januari maakten Jeroen Weekenborg en Rob van Engelenburg zich namens de Alliantie Burgers Voorschoten veel zorgen over de ontwikkelingen rondom de te bouwen woningen in het voormalige Intratuingebied. Vooral de koopprijs van de toekomstige huizen in de Fortuynwijk zat de twee betrokken Voorschotenaren dwars.

Door Hans Beukema

Die zouden in drie jaar tijd van €285.000 naar €625.000 zijn gegaan. Wethouder Marcel Cramwinckel (D66, Ruimtelijke Ontwikkeling) betreurt de sterke prijsstijgingen eveneens. “De gemeente heeft daar echter geen invloed op. De verkoopprijzen voor de vrije sector woningen worden, anders dan de categorie sociale huur, door de ontwikkelaar vastgesteld aan de hand van bouwkosten en marktprijzen. Wel heeft de gemeente in december 2019 afspraken gemaakt met de ontwikkelaar over het percentage sociale woningen, te weten 25% en over tal van andere eisen die aan het project worden gesteld. Ook zijn gemeentelijke regels gemaakt om te borgen dat wat sociaal is ook sociaal blijft. De door de gemeente in raadsdocumenten aangegeven prijzen, zijn altijd indicatief en onder voorbehoud geweest”, legt de wethouder uit.
De twee mannen stelden verder vragen over de wijze, waarop de woningen opgeleverd. “Alle huizen worden zonder keuken opgeleverd. Dakkappellen zijn bij sommige woningen standaard, bij andere woningen kan daarvoor gekozen worden als meerwerkoptie”, geeft Marcel Cramwinckel als antwoord. Ook de toekomstige verkeerssituatie in de Fortuynwijk is een aandachtspunt voor de Alliantie Burgers Voorschoten. “In april 2021 besloot het college om het bestemmingsplan te wijzigen en de Leidseweg Noord bij de Groote Vink af te gaan sluiten voor het autoverkeer.” Ook zou er volgens de ABV een nieuwe doorgaande weg te bouwen door de Fortuynwijk worden gebouwd. “De toekomstige inwoners hadden geen invloed of stem hadden in dit proces want ze waren nog niet bekend en ingeloot”, stelden Jeroen en Rob. Volgens de wethouder ligt de situatie genuanceerder. “Een bestemmingsplanprocedure is openbaar en iedereen kan daarvoor inspraak leveren. De gemeenteraad heeft in april 2021 positief besloten op het nieuwe bestemmingsplan en in juli 2021 was het bestemmingsplan onherroepelijk. In december 2019 is al besloten om de nieuwe ontsluitingsweg op te nemen in de te ontwikkelen plannen. De toekomstige bewoners zijn pas sinds kort bekend geworden. Wel is tijdens elke bijeenkomst uitvoerig ingegaan op de realisatie van deze nieuwe weg.”

Marcel Cramwinckel wijst tot slot de kritiek van de hand dat de toekomstige weg niet in de koopbrochure zou staan. “Op de website van ‘Het Fortuyn van Voorschoten’ en op de website van de gemeente alsmede in het bestemmingsplan is de weg altijd zichtbaar geweest. Ook bij diverse publicaties over de planontwikkeling is deze weg onderdeel geweest. De ontwikkeling van de wijkontsluitingsweg vindt plaats binnen de wettelijke normen die gelden voor geluidsoverlast en dergelijke. Ik hoop de zorgen waar mogelijk te hebben weggenomen.”