Afbeelding
Foto:

Besturen van de gemeente gaat gewoon door. Lokaal Wassenaar werkt aan blijvende oplossingen.

Lokale politiek dicht bij de mensen brengen. Hoe doe je dat? Door te laten zien wat het werk van een fractie in de gemeenteraad inhoudt; wat het direct voor een invloed heeft op hoe we in Wassenaar wonen, werken en recreëren.

Graag laat ik aan de hand van twee voorbeelden zien, hoe een fractie als Lokaal Wassenaar zich inzet om ons dorp prettig en leefbaar te houden.

Vorige week lazen we in deze krant de ingezonden brief over het grote speelveld achter het zwembad. Daar was door de gemeente een bord geplaatst met de tekst “VERBODEN VOOR ONBEVOEGDEN”. Commissielid Berry Vrijburg stelde deze week namens Lokaal Wassenaar hierover vragen aan het college. Het bord blijkt opgehangen te zijn opdat de gemeente kan handhaven. Begrijpelijk en goed dat de gemeente er voor wil waken dat de openbare ruimte netjes blijft. Ik kijk dan ook even naar de situatie bij Blauw Zwart waar vandalen regelmatig vernielingen aanbrengen. Zeer kwalijk en betreurenswaardig.

Ik denk alleen dat niemand in Wassenaar gelukkig is met een dergelijk bord op een groot speelveld. Dit is niet hoe we Wassenaar willen inrichten. Wethouder Van Sloten kon geen harde toezegging doen, maar gaf met zoveel woorden al wel te kennen dat de gemeente er iets aan gaat doen. Gezien het trackrecord van de wethouder hebben we daar wel vertrouwen in; we kijken uit naar de eerstvolgende raadsvergadering waarin ongetwijfeld wordt aangekondigd dat de situatie is aangepast.

Van een iets grotere orde is onze begroting. Er is door de Raad bijna unaniem een begroting voor 2023 vastgesteld. Daar zal het college het in grote lijnen mee moeten doen. Onlangs werd in de najaarsnota duidelijk dat de gemeente een forse financiële meevaller heeft.

In alle hectiek om in de Raad te komen tot een begroting die op een meerderheid kon rekenen, zijn er enkele posten geschrapt die onevenredig nadelig voor de gemeente Wassenaar blijken te zijn. Onze fractie van Lokaal Wassenaar zal in overleg met de andere politieke partijen van de Raad komen met meerdere moties om voor belangrijke onderwerpen iets eenmalig extra geld te reserveren voor 2023.

Ik noem als voorbeeld het relatief klein bedrag voor het verder ontwikkelen van de visie op de Groene Zone. Iets dat veel inwoners van Wassenaar aan het hart gaat. Met onze buurgemeente Katwijk verschillen wij van mening over hoe de Groene Zone in de praktijk vorm moet krijgen. Gelukkig kent onze wethouder Bart Boon dit dossier als geen ander.

Het blijft noodzakelijk dat wij als gemeente zelf goed inzichtelijk hebben hoe we de Groene Zone zien en kunnen inspelen op ontwikkelingen. Dat maakt onderdeel uit van hoe je als twee gemeenten, de provincie en het Rijk uiteindelijk komt tot een vergelijk komt. Met de vaststelling van de begroting is de ondersteuning voor de Groene Zone geschrapt. Lokaal wassenaar zal met een motie komen om hier voor 2023 toch een relatief klein bedrag voor vrij te maken.

Naast de motie voor de Groene Zone zoeken we bij andere partijen steun voor nog wat extra geld voor verkeersveiligheid, omleiden vrachtverkeer, een impuls voor participatie met de inwoners en uitvoering van het sportpreventie akkoord. Let wel het gaat hierbij om relatief kleine bedragen die bovendien maar voor een jaar gelden; maar met deze bedragen maken we een groot verschil voor de kwaliteit van leven in Wassenaar.

Zo maar wat voorbeelden van waar een middelgrote, maar zeer actieve fractie als Lokaal Wassenaar zich mee bezighoudt. We blijven werken om zaken voor elkaar te brengen.

Jeroen Gankema
Lokaal Wassenaar, altijd in de buurt!