Afbeelding
Foto:

Fors meer geld naar renovatie Havenkades

In de commissievergadering Fysieke Leefomgeving verkreeg wethouder van Sloten steun voor zijn extra kredietaanvraag van € 1,3 mln om de renovatie van de damwanden aan de Havenkades af te ronden. De wethouder werd geconfronteerd met de uit de hand gelopen kosten bij zijn aantreden. Uit inspectie zou blijken dat doorgaan met de renovatie de enige veilige optie is. Terugkijkend op de totstandkoming van dit project mag geconcludeerd worden dat het projectmanagement niet op orde was en dat ook hier weer het probleem voor een deel bij de ambtelijke organisatie ligt.

Door Jan H. de Roij

Na de zomervakantie verraste wethouder Aart van Sloten (GL) de gemeenteraad met de mededeling dat er meer geld nodig is voor de vervanging van de damwanden aan de Havenkades. Het beschikbare budget was uitgegeven aan de eerste twee fasen van het project, waardoor er geen geld meer beschikbaar was voor de afronding van dit renovatieproject aan het doodlopende straatje ‘Haven’ aan de kant van de Hofcampweg. De extra uitgaven voor de eerste twee fasen waren het gevolg van meerwerk, stijgende prijzen van materialen zoals staal en hogere personeelskosten. Een meerderheid van de Raad wilde in september niet zonder meer een extra krediet beschikbaar stellen en verlangde dat eerst een inspectie zou worden uitgevoerd naar de noodzaak van renovatie op die plek. Want zo luidde de redenering bij sommige partijen: “daar rijdt geen zwaar vrachtverkeer, dus de damwand heeft minder te lijden”.
De inspectie is inmiddels gereed en daaruit zou blijken dat het einde van de levensduur van de damwand is bereikt. De levensduur kan niet worden verlengd door onderhoud. Vervanging is noodzakelijk en gebeurt dat niet snel dan zouden zich gevaarlijke situaties kunnen voordoen. In feite moeten reeds nu maatregelen getroffen worden om de veiligheid te waarborgen tot de start van de werkzaamheden. Het gevolg is dat het bestaande budget voor de renovatie van de damwand aan de Havenkades van Euro 2,7 mln moet worden verhoogd met Euro 1,3 mln. Na vragen van onder meer Ben Paulides (DLW) en Hans Kienstra (HvW) waarom de situatie nu zo acuut is, kon uit de antwoorden van wethouder van Sloten worden opgemaakt dat het normale onderhoud aan de damwanden is beëindigd toen besloten werd tot renovatie. Dit was aanleiding om voor de toekomst een onderhoudsplan te verlangen. De wethouder zegde toe dat begin 2023 een beheersplan voor meerdere projecten, waaronder de Havenkades, gereed zal zijn.
Fase 1, de Havenkade, zal binnenkort worden opgeleverd. De 2e fase, Gemeentewerf met in het verlengde ‘Haven’, zal pas medio december van start gaan; vanwege de voortaan noodzakelijke stikstofberekening is er vertraging opgetreden en is de aanvangsdatum van medio november niet gehaald. Desgevraagd liet de wethouder weten dat de aanbesteding van de derde fase is gebaseerd op een offerte van medio dit jaar toen de staalprijzen hoog waren. Met de aannemer is afgesproken dat mochten de staalprijzen zijn gedaald op het moment van inkoop dit zal worden verrekend via minderwerk.
Forse kostenoverschrijdingen schijnen er bij grote projecten bij te horen. Wat dat betreft is Wassenaar niet uniek. Wethouder van Sloten heeft op een transparante en voortvarende wijze de kwestie aangepakt. Dat neemt niet weg dat een ongemakkelijke waarheid is dat de besluitvorming en het projectmanagement niet op orde waren. De oorzaak daarvan wordt voor een deel gelegd bij de ambtelijke organisatie; let wel ‘organisatie' niet de individuele ambtenaren. Daarvoor is echter het college verantwoordelijk. Het nieuwe team in de Paauw zegt zich hiervan bewust te zijn en te werken aan verbeteringen. Dat is prijzenswaardig, maar voordat de zaken op orde zijn, lijkt het beter om geen grote projecten op te starten. Verstandig daarom dat de renovatie van de Paauw voor een jaar is uitgesteld.