© Robert Mulder
© Robert Mulder Foto:

Provincie kritisch op begroting

Volgens wethouder Henri Hendrickx (HvW) is de provincie kritisch over de door de gemeenteraad aangepaste begroting en met name over het schrappen van meer dan € 2 mln aan inkomsten door het uitwissen van de OZB-verhoging. De provincie wil in gesprek met het college en dat zou kunnen betekenen dat de begroting moet worden aangepast.

Door Jan H. de Roij

Deze mededeling werd door de wethouder afgelopen dinsdag gedaan tijdens de commissievergadering Bestuur en Middelen. De commissieleden reageerden hier vervolgens niet op. Dat bevreemdde enigszins, omdat de partijen die ervoor gezorgd hebben dat de OZB-verhoging van 20% van tafel ging, beweerden dat hun begrotingswijziging ‘provincieproof’ was; dus gecontroleerd en goedgekeurd door de provincie.

Tijden de Commissievergadering stond de Najaarsnota centraal. En wie na het emotionele Begrotingsdebat ook hier vuurwerk had verwacht, kwam bedrogen uit. De beraadslagingen verliepen respectvol en zakelijk. In de najaarsnota wordt op basis van de werkelijke uitgaven en inkomsten over de eerste negen maanden van dit jaar een voorspelling gedaan over hoe 2022 uiteindelijk in financiële zin uit zal pakken. En wat blijkt: dit jaar zal de gemeente Wassenaar waarschijnlijk een overschot op de begroting hebben van Euro 1,6 mln wat de reservepositie van onze gemeente zal versterken. Voor een deel wordt dit positieve resultaat verklaard door extra bijdragen van het Rijk. Daar staat dan weer tegenover dat de kosten voor de Jeugdhulp fors zijn gestegen ten opzicht van de begroting. Wat verder opvalt, is dat het niet gelukt is om voor bijna 7 ton verwachte uitgaven te realiseren. Men is er nog niet aan toegekomen of de projecten zijn ‘getemporiseerd’ zoals voorbereiding verbouwing van de Paauw, opstellen van een strandvisie, doen van verkeersonderzoeken en herontwikkeling havengebied. Deze uitgaven worden overgeheveld naar 2023 en leiden voor dat jaar tot een verwacht negatief begrotingssaldo.

Op de vraag van Pasquale van Vliet (HvW) hoe zich dit overschot verhoudt tot andere jaren en of 2% onderbesteding niet aan de hoge kant is, antwoordde de wethouder dat gemiddeld over de afgelopen 10 jaar er een overschot op de begroting is van Euro 1,4 mln. Hij vindt 2% onderuitputting “overzichtelijk”. Wel geeft Hendrickx toe dat het ieder jaar doorschuiven van uitgaven eigenlijk niet zou horen te zijn. Hans Mulder (VVD) zag een uitweg voor het onbedoelde effect dat met het schrappen van de OZB-verhoging essentiële uitgaven niet kunnen worden gedaan in 2023. Hij stelde voor om een deel van het overschot van Euro 1,6 te gebruiken voor het alsnog financieren van die uitgaven. In reactie zei de wethouder dat het de gemeenteraad vrij staat te beslissen over de besteding van de reserves. Wel merkte hij op over 2023 een fors tekort te verwachten en dat zijn ambtelijke organisatie wel in staat moet zijn die plannen uit te voeren. Mulder kondigde aan een amendement in de gemeenteraad over dit onderwerp in te dienen. De voorzitter van de Commissievergadering, Monique van Deursen (VVD), riep daarop eenieder op om ruim voor de gemeenteraad andere partijen te infomeren en eventueel steun te zoeken voor moties en amendementen. Zij wil duidelijk het schadelijke, solistische opereren van tijdens de Begrotingsraad dit maal vermijden.

De indruk die dit debat achterlaat is dat er na de Begrotingsraad door de coalitiepartijen gezocht is naar mogelijkheden om de meest schadelijke effecten van het schrappen van de OZB-verhoging te voorkomen door alsnog de plannen waar de wethouders het meest aan hechten te financieren. Die mogelijkheid schijnt te worden geboden door het begrotingsoverschot van dit jaar. Dus zonder OZB-verhoging kan men toch aan de slag. Dat is toch wel een heel miraculeuze oplossing. Mocht de coalitie deze kant opgaan dan moet het dogma dat lopende uitgaven niet mogen worden gefinancierd uit de reserves wel worden verlaten. En wat is de rol van de provincie hierbij?