De schaatsbaan in 2019. Foto: Anton Overklift.
De schaatsbaan in 2019. Foto: Anton Overklift. Foto: ANTON OVERKLIFT

Waarom gaat de schaatsbaan in Wassenaar niet door?

Na 2 geslaagde jaren aan de haven is de organisatie gevraagd een andere locatie te zoeken voor de schaatsbaan waar vele wassenaarders veel plezier van hebben gehad.

Dan zijn er in Wassenaar natuurlijk meerdere opties en bij elk daarvan zijn er voor -en nadelen.
Na alles te hebben overwogen hebben we gekozen voor het grasveld aan de Berkheide naast de parkeerplaats en marktterrein. Centraal in Wassenaar, een goede aansluiting met de dorpskern, goede parkeergelegenheid voor auto’s en veilige entree voor fietsers en kinderen.
Vervolgens hebben we de omgevingsdienst Haaglanden benaderd om een geluidsrapport op te stellen, omdat we er natuurlijk zeker van wilden zijn dat de omgeving geen last van ons zou gaan ondervinden. En uit dit rapport bleek dan ook dat we ruim onder de norm van geluidshinder zouden blijven. En dan volgt de vergunningsaanvraag bij de gemeente.
Wat er dan loskomt bij een aantal mensen die al dan niet in de buurt (o.a. het Plein?) wonen is ongekend. Een aantal uitspraken van de bestuursleden van de buurtvereniging Storm van ‘s-Gravesandeweg: “doe het op het kermisterrein, die mensen daar weten toch niet hoe en waar ze moeten klagen” en “we vechten door tot de hoge raad om jullie te stoppen”.
Deze mensen zijn tevens in deze krant en op wassenaarders.nl in de aanval gegaan met valse beschuldigingen en feitelijke onwaarheden. Zo zouden we tot diep in de nacht open zijn en feesten geven.
Niets is minder waar, de openingstijden van de schaatsbaan zouden dagelijks tot 22.00 uur zijn en op zondag zelfs maar tot 20.00 uur. Dit was ook zo gecommuniceerd naar deze bestuursleden op een door de organisatie belegde info avond. Maar deze heren van het bestuur hebben dit allemaal niet met de leden van de vereniging gedeeld. Er zijn ook leden van de buurtvereniging die achter het plan staan om een mooi ice event neer te zetten op de Berkheide. Helaas bestaat het bestuur precies uit de azijnzeikers van de buurt.
Dit alles speelde zich af voor de coronaperiode, waarin er uiteraard geen ijsbaan kon worden neergezet, maar waarin het vergunningentraject wel doorliep.
De heren die tegen zijn hebben ook niet stilgezeten en hebben de fracties van de politieke partijen in Wassenaar op een zodanige manier weten te bespelen dat deze het stukje hondenuitlaat veld waarop we de schaatsbaan wilde neerzetten, hebben bestempeld als van cultuurhistorische waarde voor Wassenaar. Alsof dit het stukje Wassenaar is wat je wil laten zien aan iemand die voor het eerst Wassenaar bezoekt!
Maar hiermee hebben de fracties en het handjevol tegenstanders er dus wel voor gezorgd dat er nooit een ijsbaan mag worden neergezet op deze locatie en hebben de huidige organisatoren besloten dat er op deze wijze momenteel geen mogelijkheden in Wassenaar zijn om een ijsbaan te realiseren.

ICE Event