Afbeelding
Foto:

Anna is verlost van de narcist door Wendy de Jong

Wassenaar is een romanschrijver rijker. Wendy de Jong tekent een droevige familiegeschiedenis op van Anna die veel te lijden heeft onder haar partner Bert. Een samenvatting:

Anna en Bert wonen in een klein dorp in de Randstad. Van de buitenkant lijkt alles goed te gaan en genieten ze van het leven. Totdat uit het dorp eigenaardige verhalen de ronde doen over Anna.
Wanneer een familielid van Anna persoonlijk benaderd wordt, lijkt het serieus mis te zijn met Anna. Anna’s familie besluit poolshoogte te nemen en na een bezoek bij haar thuis zien ze pas hoe slecht het met haar gaat. Er komen nauwelijks meer mensen over de vloer, Anna is onverzorgd en heel mager. Contact met Anna’s familie was al jaren eerder verbroken door ruzies en … de komst van Bert.
Bert doet alsof hij de controle heeft over de situatie. Hij accepteert geen hulp. Wanneer Anna na een ziekenhuisopname besluit om bij haar zus te gaan logeren, gaat het helemaal fout. Bert ontpopt zich als een heel erg nare en egoïstische man. Anna’s familie besluit om in te grijpen en uit te zoeken wat er met de gezondheid van Anna aan de hand is. Het is een lange weg met veel hobbels, niet meewerkende instanties en uiteindelijk ook rechtszaken. Alles wordt uit de kast gehaald om voor Anna de beste zorg te krijgen en een waardig bestaan.

Een buitengewoon intrigerende roman die een inkijkje geeft in het voor de buitenwereld ogenschijnlijk onbekommerde leven van Anna, haar zus en de andere familieleden. Als lezer raak je al snel betrokken bij de gebeurtenissen en de personages en word je totaal in het verhaal gezogen. Je blijft je verbazen over het doorzettingsvermogen van zus Wilma, die zich ondanks alle dramatische ontwikkelingen en bij haar poging het leven van Anna zo aangenaam mogelijk te maken, gesteund voelt door de mensen om haar heen.
Wendy de Jong beschrijft in treffende zinnen het bijna ongelooflijke relaas van een familie die geteisterd wordt door iemand die alleen maar aan zichzelf denkt en bijna nietsontziend voor alle mensen om zich heen het leven tot een hel maakt.
Het boek is in Wassenaar verkrijgbaar bij Boekhandel De Kler of in Voorschoten bij de Primera in de Schoolstraat te Voorschoten en kost € 19,95.

Afbeelding
Afbeelding