Afbeelding
Foto: Statekidz

“Van delen word je rijker”

André van Herk is geen onbekende in Wassenaar. Sterker nog, hij heeft heel veel ondernemingen op de kaart gezet, gefinancierd, geadviseerd en geholpen. Dit deed hij allemaal naast zijn werkzame leven. Maar nu hij ‘gepensioneerd’ is, werkt hij harder dan ooit tevoren. Alhoewel zijn familie op echt op nummer één staat, zijn er talloze verenigingen, clubjes, stichtingen en bedrijven die hij ondersteunt. Denk aan voetbalvereniging Blauw-Zwart, stichting De Stille Kracht en een weeshuis in Bali. Dit jaar heeft hij ook samen met stichting De Stille kracht ‘Samen Zijn 22’ opgericht. Elke maand is er een bijeenkomst waar veel mensen helemaal gratis genieten van informatie, entertainment, een hapje en een drankje! 

Maar nu vraagt hij zelf om steun. Niet voor zichzelf uiteraard, maar voor de Dinka School in Arusha, Tanzania. Opgericht door de Wassenaarse Kimberly Zandvliet en alweer bijna 12,5 jaar in bedrijf. Al vanaf het begin zijn André en zijn vrienden betrokken bij dit prachtige project, maar corona heeft een en ander veranderd.

Door Iris Oostlander

Delen
“Van delen word je rijker!” het is een bekende uitspraak van de mensen-mens André van Herk. Met een enorme drive zet hij zich dag en nacht in voor anderen. “Dat is mij met de paplepel ingegoten en hoop ik ook over te brengen op de volgende generatie”, aldus de altijd positieve en energieke André. Hij deelt al jaren zijn geld, tijd en contacten met de Dinka School en dat brengt hem veel goeds: “Als je deelt, krijg je daar voldoening uit.

Dinka School
Al vanaf het moment dat André Kimberly leerde kennen, is hij betrokken bij haar project, de Dinka School in Arusha. Samen met zijn bestuur en netwerk, waaronder Kees Kroon, Aad Looijestijn, Rob Joosten en John Bathram, zet hij zich al jaren in voor deze zeer bijzondere ‘Wassenaarse’ school. Kimberly en haar echtgenoot Erik zetten zich elke dag weer in om de kinderen de tijd van hun leven te geven en doen dat met heel veel succes!
André probeert zeker eenmaal per jaar de school in Tanzania persoonlijk te bezoeken om te kijken wat er met het gespaarde geld is gedaan en wat er nog moet worden gedaan.

Corona
De laatste keer dat André in Arusha was kwam hij helaas tot de conclusie dat de Dinka School het écht moeilijk heeft. Door corona zijn bijna 100 kinderen van de 180 leerlingen die de school telde, niet meer in staat hun schoolgeld te betalen. Nog maar 80 kinderen zijn dagelijks op deze school die ze een mooie toekomst kan bieden. “Door het leren lezen, schrijven en rekenen hebben ze gegarandeerd een mooie toekomst, in hun eigen land. Ze zijn dan niet meer afhankelijk van derden!”

Kosten
Het schoolgeld kan helaas niet omlaag, want de kosten lopen uiteraard gewoon door. “Er zijn 34 medewerkers in dienst, 8 busjes, er is gas, water en licht en er zijn verzekeringen. Toch hebben we al veel weten te besparen. Zo hebben we geïnvesteerd in eigen vee zodat ze zelf melk kunnen produceren, er is een groentetuin en een boomgaard, worden kleine reparaties zelf uitgevoerd en zijn er vrijwilligers die onderhoudswerk doen, maar…. daar hebben we geld voor gebruikt dat eigenlijk voor de lange termijn bestemd was. Het kon even niet anders.”

ANBI
Gelukkig zijn veel van André’s contacten bereid om een kind te sponsoren, maar helaas is dat op dit moment nog niet genoeg. “Het sponsoren van een kind kost 1000 euro per jaar. Als je een kind sponsort, betekent dit dat een kind een échte toekomst heeft. Een kind kan zo zorgen voor het gezin. De eerste voorbeelden zijn er al!”

Dit bedrag kan je overigens aftrekken van de belastingen want de Dinka School heeft een ANBI-status. Daarbij kan je bijvoorbeeld ook een kind opvangen met je hele gezin, of met een stel vrienden. Zelf denk ik ook altijd in mogelijkheden en er is heel veel mogelijk!” Je kan ook vriend worden van André’s Stichting Herk Foundation. De vrienden van André betalen 1000 euro per jaar voor het onderhoud van de school. En ook hier geldt de ANBI-status.

Sponsoren
Naast het sponsoren van een leerling is het ook mogelijk een bepaald project te financieren. Zo zijn er nieuwe eettafelbladen en -frames nodig, moet de buitenzijde dringend worden geschilderd en kan het woongedeelte van de kinderen een flinke opknapbeurt gebruiken. Voor meer informatie over de bedragen die nodig zijn en hoe je de school kan helpen, is André in Nederland het aanspreekpunt. Via de website www.dinkakids.com kan ook contact worden opgenomen. “Ieder bedrag is welkom!” aldus André. De bankrekening is: NL10RABO 0301493723 t.n.v. Stichting Herk Foundation.

Buffer
De doelstelling voor het komende jaar is te werken aan een financiële buffer. En daar heeft André onze hulp bij nodig. “Het is echt aan te raden om je eigen kennis en kunde, je netwerk en alles wat je kan missen te delen. Wij hebben het hier enorm goed, maar er zijn ook mensen die het minder hebben. Daarom moeten wij voor elkaar zorgen. Dat zijn wij toch gewoon verplicht? Weet je, als je niks doet, gebeurt er ook niks. En geloof me, het geeft heel veel voldoening om iets te doen voor een ander! Want van delen word je rijker!”

Ga voor meer informatie naar: www.dinkakids.com

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding