Afbeelding
Foto:

Museum Voorschoten zet schijnwerper op ondernemers

In het museum is nu de tentoonstelling ‘De kracht van ondernemend Voorschoten’ te zien. Een bonte stoet aan bedrijven trekt voorbij. Voor de kinderen is er een spannende speurtocht en liggen er mooie kleurplaten klaar.

Bij de tentoonstelling ‘De kracht van ondernemend Voorschoten’ gaat het om bestaande ondernemingen. Van der Valk, Hoogvliet, Niersman en Zitman, vier grote en alom bekende Voorschotense bedrijven, mochten natuurlijk niet ontbreken. De overige bedrijven – ruim 20 – doen mee na een oproep via de ondernemersvereniging. Natuurlijk zijn er veel meer ondernemingen in het dorp, maar de keuze om mee te doen lag bij de bedrijven. Het museum legde de ondernemers de volgende vier vragen voor: Hoe is het bedrijf ontstaan? Wat waren de hoogte- en dieptepunten? Hoe staat de onderneming bij het publiek bekend? Wat is de toekomstvisie? De antwoorden zijn verwerkt in de tentoonstelling, zowel op panelen als in interviews met de ondernemers die te zien zijn op scherm. De filmpjes staan ook op de website van het museum. Alles bij elkaar is het een boeiende staalkaart van Voorschotense bedrijven en ondernemers, die soms een verrassende kant van zichzelf laten zien. Wist u bijvoorbeeld dat sommige zich bekommeren om historische gebouwen?

Voor de kinderen is er een spannende speurtocht. Welk logo hoort bij welke onderneming? Ook zijn er mooie kleurplaten, waar je uit kunt kiezen. Bedenk bij welk bedrijf je het liefst zou willen werken en maak er een goed verhaal van. Je kunt er een bezoek aan het bedrijf mee winnen!

Vooraan in het museum staat een zuil met een interactief stripverhaal, waarin een tijdmachine een belangrijke rol speelt. De helden zijn Sami en Floortje uit groep 8. Meneer Bollebof, de museumdirecteur, leidt hen door de verschillende tijdvakken. Kinderen verplaatsen zich via het beeldscherm (touchscreen) al swipend naar de ijstijd, de Romeinse tijd, de middeleeuwen, het beleg van Leiden tot aan onze tijd.

Het geheel is een feest om te zien en een plezier om mee te spelen.

Het museum is ook een VVV-vestiging, met veel informatie over het toeristisch-recreatieve aanbod in Voorschoten, Wassenaar en omgeving. Wandel- en fietsroutes, een handige toeristische plattegrond, ansichtkaarten, Voorschotense producten, het is er allemaal. Het museum (inclusief VVV) is open van woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur. Op de website www.museumvoorschoten.nl is nog meer informatie te vinden.