Op de foto: klimaatburgemeester Sven Kramer (links) en Johan Kraall van Tennispark de Oude Eik i.v.m. de actie 'Fiets naar je sport'.
Op de foto: klimaatburgemeester Sven Kramer (links) en Johan Kraall van Tennispark de Oude Eik i.v.m. de actie 'Fiets naar je sport'. Foto:

Verslag Nationale Klimaatweek

Tijdens de afgelopen Nationale Klimaatweek hebben vele Wassenaarders actie ondernomen op de vraag: Wat kan jij doen voor het klimaat? Laten we elkaar blijven inspireren en de goede dingen blijven doen voor een duurzamere toekomst in onze mooie gemeente!

Voorafgaand aan de COP27 klimaatconferentie in Egypte organiseerden Wassenaarse Klimaatburgemeesters Sven Kramer en Michel Porro de Nationale Klimaatweek in Wassenaar met een breed programma; er is namelijk heel veel dat we kunnen doen voor een beter (leef)klimaat.

Zo verkregen deelnemers aan de nationale duurzame huizenroute concrete maatregelen te zien die leiden tot reductie van de energievraag en de energierekening. “Hoe hoog is jouw energierekening?” was de vraag van de dag.

De eerste prioriteit is energievraagreductie want 20-60% besparing is goed haalbaar voor onze huizen. Immers, de duurzaamste energie is energie die je niet gebruikt. Pasquale van Vliet van Dijk en Gerd-Jan Otten van Team de Pauw vertelden aan geïnteresseerden over een 20-punten menu voor energiereductie.

Er waren meerdere duurzame acties, zoals: Kom op de fiets naar je sport! Met medeorganisator Marcel Kleizen, voormalig fietsburgemeester van Den Haag, werden alle sporters opgeroepen om de auto te laten staan. Meerdere sportverenigingen vinden het belangrijk dat hun leden op de fiets komen zo ook Johan Kraall van Tennispark de Oude Eik. “Leden komen graag op de fiets naar ons tennispark maar het kan altijd beter. Hoe meer we bewegen, hoe beter dat is, dus deze actie juich ik van harte toe”. Klimaatburgemeester Sven Kramer is blij met dit enthousiasme: “Sportverenigingen en hun leden hebben een belangrijke functie in onze maatschappij. Respect voor een jongensteam van een hockeyclub uit Delft die op de fiets naar Wassenaar kwamen!”. De burgemeesters hopen dat alle sporters het aankomende winter volhouden om zoveel mogelijk naar hun sport te fietsen. En als een auto toch nodig is, dan is samen Slim Rijden een duurzamer alternatief.

Het was ook Natuurwerkdag en de Bermbrigade mobiliseerde een aantal Wassenaarders die helaas weer bergen zwerfvuil van straat haalden.

De gratis te downloaden ‘Klimaatalmanak voor Kids’ van Michel Porro inspireert kinderen en hun familie om meer te leren over dit soort uitdagingen. Sommige Wassenaarse scholen hebben gesprekken gevoerd over spullen en kleding. Kleding en 'fashion' is wereldwijd een gigantische bron van vervuiling, misstanden en uitstoot van broeikasgassen. Zo’n 11% van de CO2 die een huishouden uitstoot, komt door nieuwe spullen en kleding. De vraag is: “Wat kan jij anders doen?” Denk eens vaker aan hergebruik! Ga eens kijken (of gebruikte spullen brengen) bij de tweedehands winkels in ons dorp. Circulariteit is goedkoop, duurzaam en het kan op vele manieren. Dus begin er nu mee en draag bij aan een Circulair Wassenaar!

De klimaatburgemeesters zijn trots op de groeiende groep van duurzame Wassenaarders. “Het zou elke week klimaatweek moeten zijn, dus laten we elkaar blijven inspireren tot actie voor een duurzamere toekomst!”