Restaurant De Baron had een geweldig buffet geregeld.
Restaurant De Baron had een geweldig buffet geregeld. Foto:

SMOW organiseert onbezorgde avond voor mantelzorgers

“Het weegt natuurlijk niet op tegen al het werk dat deze mensen verzetten, maar we zijn wel blij dat we ze even een onbezorgde avond kunnen geven. Zij zijn immers een hele belangrijke pilaar in onze samenleving!” Wethouder Caroline Klaver-Bouman mocht afgelopen donderdagavond namens de gemeente haar dankbaarheid tonen aan diverse mantelzorgers die op uitnodiging van de Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) een heerlijke avond in restaurant De Baron mochten meemaken. Dit allemaal ter gelegenheid van de nationale ‘Dag van de Mantelzorg’.

Door Iris Oostlander

“Het is heel fijn dat wij deze mensen even in het zonnetje mogen zetten”, aldus Monique de Ruiter, consulent mantelzorg bij SMOW. “Wij noemen deze mensen ‘helden’ en zijn blij dat ze in groten getale op onze uitnodiging zijn afgekomen.”
“Al jaren ben ik mantelzorger”, aldus een gast, “eerst voor mijn moeder en nu voor mijn echtgenoot. Uiteraard doe ik dat met veel liefde en zorg, maar het is wel een zware taak.”

In Wassenaar zijn maar liefst 7800 inwoners mantelzorger, aldus cijfers van de GGD in 2020. “Het kan zijn dat je boodschappen doet voor iemand met een beperking, zorgt voor jouw zieke kind of dementerende ouder of partner. Mantelzorgen wordt vaak beschouwd als vanzelfsprekend want ‘dat doe je nou eenmaal voor een naaste’ maar dat is het toch niet”, vertelt Monique. “Mantelzorgers zijn een enorm vangnet in de zorg en zonder deze mensen is het onbegonnen werk, zeker in Wassenaar”, doelend op de vergrijzing in onze gemeente.

Veel verhalen van herkenning werden deze avond uitgewisseld onder het genot van een drankje, muziek en een heerlijk buffet in restaurant De Baron en er werd zichtbaar van genoten. Tevens kregen veel mantelzorgers elders in ons dorp op deze dag een presentje ter waardering! Deze avond en het presentje zijn mede mogelijk gemaakt door Fonds Wassenaar, de Stille Kracht, restaurant De Baron en SMOW.

Op de foto: Monique de Ruiter en David Keus van SMOW.