Afbeelding
Foto:

Burgemeester treedt in de voetsporen van Napoleon?

Treedt Burgemeester Leendert de Lange in de voetsporen van Napoleon en ontpopt Otto Altmann zich als een ware Kozak? Wat ze wel gemeen hebben is de kunst van een fles champagne sabreren.*  De heren zijn dan ook door Chevalier-Sabreur Tom Rietveld ingewijd in de orde van de Confrérie du Sabre d’Or.

Door Tom Rietveld

Tijdens de her-opening van de galerie van de kunstgroep in de Molen Windlust afgelopen zaterdagmiddag was de openingshandeling door de Burgemeester niet een lint doorknippen met een schaar, maar een bruisende opening met de sabel om op deze wijze de kunst van een sabrage toe te passen. Met een nobel gebaar heeft hij de kurk geslagen, die de kostelijke champagne gevangen houdt. Ook de kersverse voorzitter Otto Altmann van de Kunstgroep opende op perfecte wijze een volgende fles. Hiermee is de opening van de Kunstgalerie een feit. Santé, Bonheur, Champagne!
* Sinds de tijd van Napoleon en de Russische Kozakken opent men champagne op spectaculaire wijze met een sabel: sabreren. Deze traditie zet de Confrérie du Sabre d’Or voort.
Naar verluidt schijnt de eerste fles champagne gesabreerd te zijn tijdens de veldtochten. Er zijn twee versies van de historie. De Franse versie luidt dat de Franse Dragonders (cavaleristen) het sabel ter hand namen om een overwinning te vieren. Een andere versie (origine onbekend) zegt dat de Kozakken uit het huurleger van de Tsaar beslag hebben gelegd op een van de ossenwagens met champagne en de flessen, al rijdend op hun paarden, in het aangezicht van de Franse legers met het sabel hebben geopend. Het is ons nog niet duidelijk welke versie nu de juiste is; wel is het uit de overlevering duidelijk geworden dat het sabreren in 1812 in Smolensk is begonnen. De veldtocht is zoals bekend voor Napoleon afgelopen in een drama, uiteindelijk keerde slechts enkele tienduizenden soldaten van de Grande Armée levend terug. Het enige positieve: een aantal van hen hadden in levenden lijve de eerste sabrage ooit meegemaakt. De Franse Cavaleristen hebben daarna binnen de Franse Cavalerie het sabreren tot kunst verheven. Het Franse Briquet sabel werd ter hand genomen om een fles champagne te openen. Het is onder andere hierom dat de Confrérie tot op de dag van vandaag nog steeds replica’s van de Briquet sabel gebruikt om te sabreren.