Afbeelding
Foto:

Wethouder van Sloten: “Ik blijf mijn best doen voor Wassenaar”

Met de wethouder van Natuur, Klimaat en Mobiliteit, Aart van Sloten (GL), sluiten we de serie inhoudelijke gesprekken met de sinds juni aangetreden nieuwe wethoudersploeg af. Een groot aantal onderwerpen zit in zijn portefeuille, zoals Verkeer, Duurzaamheid, Landbouw, Toerisme, Economie, Gemeentewerf en Havenkade. We spraken met hem over een aantal actuele dossiers en keken natuurlijk ook terug op de Begrotingsraad van vorige week.

Door Jan H. de Roij

Wethouder Aart van Sloten is teleurgesteld over het besluit van de Gemeenteraad vorige week om de OZB verhoging te schrappen. Hij was verrast door de ontwikkelingen afgelopen woensdag toen de 20% van tafel ging en zag dat ook niet aankomen. De wethouder:“ Er is gerekend naar nul zonder te kijken naar de consequenties”. Minder geld betekent immers dat “de ambities moeten worden bijgesteld”. Het zal grote gevolgen hebben voor het onderhoud van de openbare ruimte, het niveau van de handhaving, de communicatie met de dorpsbewoners en duurzaamheidsvoornemens voor onder meer de scholen. En dan heeft hij het nog alleen over zijn eigen portefeuille, “Alle portefeuilles gaan dit merken!”. Momenteel is het college druk bezig om de totale impact van de schrapping van de OZB-verhoging in kaart te brengen. Toch wil hij niet de handdoek in de ring gooien en heeft dat op geen enkel moment overwogen. Binnen de kaders door de Gemeenteraad gesteld zal hij zijn best blijven doen om “ er een mooi dorp van te maken”.

Dat blijkt bijvoorbeeld als we met hem spreken over verduurzaming. Zijn inzet bij het ‘van-het-gas-af-beleid’ is om in te zetten op wat daadwerkelijk haalbaar is. Zijn uitgangspunt is: “wat kan er wel”. Ook wat isolatie betreft, begrijpt de wethouder dat bij een grote variëteit aan woningen geen uniforme aanpak werkt. Daarom is vanuit de gemeente een goede procesbegeleiding nodig. Zijn pragmatisme zagen we ook terugkomen toen de gevolgen van het stikstofbeleid voor onze boeren ter sprake kwam. De aanwijzingen zullen weliswaar uit de Provincie komen, maar volgens hem moeten we bekijken wat wel kan. De wethouder wil breed naar de stikstofproblematiek kijken, door bijvoorbeeld ook te onderzoeken wat minder verkeer op de Katwijkseweg en in Meijendel kan bijdragen aan stikstofreductie. Wat Meijendel betreft, is hij van mening dat de recreatie de top heeft bereikt. De recreatiedruk kan worden beperkt door de recreatie in andere gebieden om Wassenaar (Zoetermeer, de Driemanspolder) te stimuleren, eventueel betaald parkeren in te voeren en duurzame manieren van vervoer te bevorderen: “Meijendel is een natuurgebied waar ook gerecreëerd kan worden, maar het is geen pretpark!”

Een van de topprioriteiten voor wethouder van Sloten is het Verkeersdossier en meer specifiek het invoeren van een maximumsnelheid van 30 km/u in vrijwel het gehele dorp (ook op de as Van Zuylen, van Oldenbarneveltweg, Lange Kerkdam). Begin volgend jaar wordt een document ter inzage gelegd met daarin een overzicht van de verschillende categorieën aan 30 km-wegen, en daaraan gekoppeld een overzicht van wat dat specifiek per straat betekent. Uiteindelijk zal de aanpassing circa 10 jaar gaan duren en Euro 5,25 mln gaan kosten, waarbij in dit bedrag ook andere maatregelen zijn ondergebracht die de verkeersveiligheid moeten vergroten. De wethouder wil de aanpassing deels koppelen aan gepland onderhoud, maar heeft tevens de ambitie om op korte termijn al stappen te zetten in de invoering van 30 km/uur. Gelijktijdig worden gesprekken gevoerd met regiopartners over aanpassing van de N44, waarbij de wethouder opmerkt dat ‘ondertunneling’ een optie is, zij het een dure en dat in de regio weerstand bestaat tegen deze optie. Wat een doseerinstallatie betreft ter bestrijding van het sluipverkeer aan de Katwijkseweg, daarvoor moeten eerst alle consequenties van de keuzes in kaart worden gebracht. Dus bijvoorbeeld welke effecten heeft een doseerinstallatie bij de Kokshoornlaan voor het verkeer richting Duinrell en het bestemmingsverkeer; wat zijn de sluiproutes? Ook is een groot deel van het spitsverkeer gerelateerd aan Wassenaar zelf: “als Wassenaarder zou het goed zijn om ook ons eigen gedrag kritisch onder de loep te nemen”.

Tot slot spraken we nog heel kort over de Gemeentewerf en de Havenkade. Wat de sanering van de Gemeentewerf betreft, verwacht de wethouder dat die in 2024 zal plaatsvinden. De onderzoeken in de tuinen zijn afgerond, waardoor nu gewerkt kan worden aan een saneringsplan dat eerste helft 2023 in de gemeenteraad besproken kan worden. De sanering zal zonder meer plaatsvinden; dus ongeacht of er gebouwd gaat worden. Mocht er gebouwd worden, dan zullen de saneringskosten in de grondprijs, die de projectontwikkelaar moet betalen, worden verrekend. Over de Havenkade spreekt de wethouder zijn verbazing uit over het proces dat de afgelopen jaren is doorlopen. In verband met personeelswisselingen was hier weinig over bekend. De inspectie van het laatste stuk te renoveren Havenkade is inmiddels gereed en de gemeenteraad ontvangt binnenkort een voorstel over de afronding.

Na vier jaar verwacht wethouder Van Sloten een Wassenaar achter te laten met een betere openbare ruimte met meer bloemen, waar we met 30 km/u doorheen rijden uitgaande van zijn motto “minder politiek en meer uitvoering”.