Afbeelding
Foto:

De magie van Jan Akkerman

Afgelopen zondagmiddag 13 november in Jazztheater Het Deijlerhuis had de optredende artiest geen verdere aankondiging nodig. Mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Fonds Wassenaar had Jazz Sociëteit Wassenaar Jan Akkerman met band bereid gevonden op te treden. Nu eens niet in de sporthal of een immense zaal, maar in een intieme setting. Helaas konden daardoor niet alle belangstellenden een kaartje bemachtigen.

Met Coen Molenaar op toetsen, Marijn van den Berg op slagwerk, en David de Marez Oyens op contrabas, trapte Jan af op zijn semi akoestische Gibson. Hij had er vijf jaar niet op gespeeld, en de vingers van de 76 jarige held waren nog wat stijf (‘Het is nog vroeg’ verontschuldigde hij zich). Maar daarna ging het uitgesproken soepel. Met ondermeer ‘Love Train’, een romantisch meeslepend nummer, en Big Sur met iets meer geweld. Opvallend was het plezier dat Akkerman beleeft aan de jazz (en de blues) na zijn tumultueuze rockverleden. Dit is nu echt zijn grote liefde. En wederom weet hij zalen te betoveren. Van een jongen uit een onvervalst Amsterdams arbeidersmilieu die op school best lastig was tot de beste gitarist ter wereld is een leven in dienst van de muziek. Bij een van de toegiften pakte Jan nog even zijn bekende zwarte Gibson Les Paul Personal om nostalgie te bedrijven met een stukje ’Hocus Pocus’ uit zijn tijd bij Focus. Wederom magie! Hij vond het ‘een heel bijzonder optreden in een mooi theatertje met een prima sfeer en akoestiek’. Dat vond het publiek ook.

Het concert op 18 december is met het Ronald Snijders Sextet. Vlak na de programmering door JSW van deze illustere componist en bandleider kreeg hij de belangrijkste jazztrofee van Nederland, de Boy Edgarprijs. Beter kan dus niet! De kaartverkoop is al begonnen, dus reserveer snel op www.jazzsocieteitwassenaar.nl. Het wordt een hele mooie middag!

Foto en Tekst: Marcel Franken