Een tekening van de molen door onze dorpsgenoot Wim Corèl.
Een tekening van de molen door onze dorpsgenoot Wim Corèl. Foto: Peter Kortekaas

Tentoonstelling over de molen Windlust

In de grote vitrine van de bibliotheek is alweer de dertiende tentoonstelling ingericht. De vitrinecommissie heeft Carl Doeke Eisma bereid gevonden om naar aanleiding van de voltooiing van de restauratie van de molen Windlust een tentoonstelling in te richten. Een tentoonstelling over molens in het algemeen en in het bijzonder over onze korenmolen Windlust . De molen die in 1961 voor ƒ 20.200 is aangekocht door de gemeente en die er nu weer  piekfijn bijstaat. Dat heeft helaas wel wat gekost!  

Dat helaas werd in de loop van de restauratie al duidelijk. Af en toe heb ik gedurende deze twee jaren dat de restauratie geduurd heeft een gesprekje gehad met de vaklieden die de molen restaureerden. Uit deze gespreken bleek dat de tijd niet meezat. De stenen werden duurder doordat de bakkosten fors opliepen door de hoge energieprijzen. Ook was er in het verleden gerepareerd met verschillende maten stenen. Gevolg hiervan was dat het verband tussen de stenen slecht was. Grote delen van de muren van de molen en de aanpalende huisjes moesten vervangen worden. Hierdoor waren er meer stenen nodig dan was begroot. Ook het wiekenkruis is in zijn geheel vervangen. Je moet er niet aan denken dat delen van dit wiekenkruis het dorp in zouden vliegen. Overigens zal dit wanneer Carl Doeke Eisma aanwezig is niet gebeuren. Zoals we weten is Carl Doeke Eisma al decennia lang molenaar. Molenaar word je niet zomaar. Wie molenaar wil worden, moet rekenen op twee jaar studeren, voordat hij/zij een proefexamen mag doen. Pas als je daarna je echte examen hebt afgelegd, mag je je molenaar noemen. Het officiële examen wordt afgenomen door de vereniging De Hollandsche Molen. Deze vereniging werd in 1923 opgericht om molens in Nederland te behouden.
In de vitrine zijn gebruiksvoorwerpen te zien, zoals een oude muizen- en rattenval. Deze val is bij de restauratie gevonden. Niet alleen gebruiksvoorwerpen zijn er te zien. De molen heeft vele Wassenaarders geïnspireerd tot het maken van tekeningen, schetsen en illustraties. De molen heeft ook "model” gestaan voor het maken van wijn en bier. Onze dorpsgenoot Wim Corèl (1913-2008) heeft een prachtige tekening gemaakt van de molen. Op deze tekening van 31-03-1981 is nog het kippenhok te zien. Ook ligt er een schets van de molen van architect J.J.P.Oud. Uiteraard mag Cornelis Jetses niet ontbreken. Van hem ligt er zelfs een originele schets van de molen.

Peter Kortekaas